19.06.16

Kuminan pellonpiennarpäivä Somerolla

Trans Farm ja ViljelijänBerner järjestivät viime keskiviikkona kuminan pellonpiennartapahtuman Palikaisten kartanossa Somerolla.Tilanhoitaja Verner Nuuros kertoi kartanon peltojen olevan maalajiltaan hyvää savea, mutta pitkään jatkuneen yksipuolisen viljelyn seurauksena maan rakenne on mennyt huonoon kuntoon.

Trans Farm ja ViljelijänBerner järjestivät viime keskiviikkona kuminan pellonpiennartapahtuman Palikaisten kartanossa Somerolla.Tilanhoitaja Verner Nuuros kertoi kartanon peltojen olevan maalajiltaan hyvää savea, mutta pitkään jatkuneen yksipuolisen viljelyn seurauksena maan rakenne on mennyt huonoon kuntoon. Ohran viljelystä on pitänyt jo kokonaan luopua. Kevätöljykasveja on otettu viljelykiertoon, mutta nekään eivät tahdo menestyä tiiviissä maassa.Pahimmalle lohkolle kylvettiin viime vuonna apilanurmi. Koska kumina vahvajuurisena kasvina pystyy tunkeutumaan tiiviiseen maahan, on kartanossa tämän uuden kasvin viljelyä jo vähän testailtu ja nyt on suunnitelmissa useille vuosille ottaa se laajaan viljelykiertoon.

Tänä vuonna kartanossa kuminan perustaminen laitettiin kovaan testiin perustamalla se härkäpapukasvustoon. Molemmat kasvit kylvettiin samalla kertaa, härkäpapu lannoitelaatikosta, jolloin riviväliksi tuli 25 cm ja kumina kylvösiemenlaatikosta joka vantaan kautta. Lannoite levitettiin erikseen pintaan. Kosteaan maahan ennen kasvien taimettumista tehtiin rikkakasvien torjunta kolmoisseoksella Bronco 1 l/ha +Feenix 1,5 l/ha + Stomp 2 l/ha. Ruiskutushetkellä maan kosteus mahdollisti hyvän rikkatehon, mutta uusi torjuntakierros pitää vielä tehdä, mutta miten?

ViljelijänBerner lähti testaamaan toisen ruiskutuskerran mahdollisuuksia. Härkäpavulle on käytettävissä sen taimettumisen jälkeen Basagran SG, mutta kestävätkö pienet kuminan taimet valmisteen käyttömääriä (1,1-1,7 kg/ha). Koeruiskutuksessa Basagran SG 1,5 kg/ha tuhosi kuminan taimet. Kuminan rikkakasvien torjuntaohjelmissa mukana oleva Lentagran on hellävarainen myös härkäpavulle. Lentagrania ei kuitenkaan voida yksinään käyttää, koska rikkakasvitehoa saadaan vain muutamiin rikkoihin. Testauksessa Lentagran 0,5 kg/ha + Basagran SG 0,5 kg/ha antoi laajaa rikkakasvitehoa ja kumina kestää kun käsittelyvaiheessa siinä on 1- kasvulehti näkyvissä.

ViljelijänBerner testasi kahdella eri käyttöajankohdalla uusia torjuntaratkaisuja. Tämän kokoisia härkäpavun olivat 11.6.
Kun härkäpapu on kylvetty 25 cm rivivälillä tulee kuminalle hyvin kasvutilaa.

ViljelijänBerner on tänä vuonna tehnyt kahdella koepaikalla lehtilannoituskokeita, valmisteina Zoom, HiPhos ja Boron.

Kahdella eri rikkakasvien torjuntakäsittelyllä yritetään pitää rikkakasvit hallinnassa.

www.viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja