ProAgria: Puhdaskauran tuotannon erikoisosaaminen vahvistuu 65 Oats -ryhmässä

Ryhmässä tuottajat kokoontuvat verkostoitumaan ja jakamaan hyviä kokemuksiaan ja tietoa yhdessä ProAgrian asiantuntijoiden ja myllyn edustajien kanssa.

Puhdaskauran viljelystä on Suomessa vahvaa osaamista ja toimivaa yhteistyötä viljelijöiden ja myllyn välillä. Tästä hyvänä esimerkkinä on puhdaskauran tuotannon ympärille muodostettu, niin sanottu 65 Oats -ryhmä, ProAgria uutisoi.

Ryhmässä tuottajat kokoontuvat verkostoitumaan ja jakamaan hyviä kokemuksiaan ja tietoa yhdessä ProAgrian asiantuntijoiden ja myllyn edustajien kanssa.

”Kinnusen Myllyn 65 Oats on vahva tiimi, jossa ammattiasiat ovat keskiössä ja jossa pohditaan keinoja parantaa viljantuotannon kannattavuutta. Tällä hetkellä ryhmässä on noin 35 jäsentä", ProAgrian valtakunnallinen kasvintuotannon huippuosaaja ja ProAgria Oulun kasvintuotantopalvelujen palvelupäällikkö Juha Sohlo kertoo.

Puhdaskaura vaatii tarkkuutta ja erikoisosaamista

Puhdaskauran tuotanto vaatii viljelyltä erikoisosaamista ja tarkkuutta suunnittelussa ja toteutuksessa.

Erikoistumisella saadaan tilan tuotannolle parempi kannattavuus ja samalla osaaminen kasvaa, Annu Kuure Kinnusen Myllystä sanoo.

”Puhdaskaura on erityisesti vientituote. Tuotanto on tarkkaa, jotta laatu pysyy kohdallaan. Viljelykierrot on suunniteltava tarkkaan ja samalla niistä saadaan myös ilmastonmuutosta hillitseviä. Puhdaskauralle maksetaan sopimuslisää elintarvikekauran perushinnan päälle. Lisäksi laatulisillä on mahdollisuus saada korkeampaa hintaa. Minimisopimusmäärä on 100 tonnia ja luomulla 50 tonnia. Tällä hetkellä meillä on riittävä määrä viljelijöitä aloitukseen, mutta markkinoiden kasvaessa otamme koko ajan mukaan uusia sopimusviljelijöitä.”

”Olemme valmentaneet hyvällä menestyksellä puhdaskauran tuottajia koko Suomessa ja myös katsomme, että tuotanto on vaatimusten mukaista eli takaamme osaltamme tuotteen laadun”, Sohlo puolestaan kertoo.

Puhdaskauran tuotannossa on keskeistä, että viljan viljelykierrossa voi olla vain gluteenittomia kasveja. Tämä varmistetaan hyvällä viljelysuunnittelulla ja oikein toteutetulla viljelykierrolla. Gluteeniton viljelykierto mahdollistaa puhdaskauran lisäksi monien vähemmän yleisten kasvien, kuten härkäpavun, herneen tai öljykasvien viljelyn, mutta myös muiden erikoiskasvien kuten hampun viljelyn. Puhdaskauran viljelylohkolla ei ole saanut kasvaa edeltävänä satokautena gluteenipitoisia viljelykasveja.

”Puhdaskauran tuotannossa on monia rajauksia muun muassa koskien siemenviljan, viljelysten, välineiden sekä varastojen puhtautta. Sitoutuminen näihin on ollut esimerkillistä ja olemme ryhmänä ylpeitä, että voimme tuottaa kuluttajille näin hienoa erikoisviljaa”, Sohlo tiivistää.

Lähde: ProAgria

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja