Olet täällä

Uusimman tuotantoennusteen mukaan EU:n kaurasadosta tulossa erityisen suuri

Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains nosti kauden 2021/22 EU-alueen kauran tuotantoennustetta Puolassa, Espanjassa ja Tšekissä, mutta laski Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Romaniassa. Puolan tuotantoennuste kasvoi 140 tuhatta tonnia 1,58 miljoonaan tonniin. EU:n ja Ison-Britannian yhteenlaskettu tuotantoennuste on yhä suuri, 9,1 miljoonan tonnin tasolla.

Jos tuo ennuste toteutuu, tuotantomäärä olisi toiseksi suurin vuoden 2004 jälkeen.

Kauran rehukäyttö painuu

Elintarvikekäytön ennusteisiin ei ole tehty muutoksia aikaisemmasta ennusteesta. Nykyinen käyttöennuste 1,1 milj. tonnia on 60 tuhatta tonnia suurempi kuin viime kaudella. Kauran elintarvikekäyttö on kasvanut tasaista tahtia etenkin Latviassa, Suomessa ja Saksassa sekä Isossa-Britanniassa.

Kauran rehukäyttöennustetta on nostettu nyt 5,9 milj. tonniin, mutta se on edelleen pienempi kuin kaudella 2020/21 (6,3 milj. tonnia). Kuluvan kauden rehukäyttöennuste on kuitenkin suurempi kuin viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin (5,7 milj. tn).

EU:n sisäinen kauran vienti laskussa, mutta Pohjois-Amerikkaan vientimahdollisuuksia

EU:n sisällä kauran arvioidaan liikkuvan enemmän kuin aikaisemmassa arviossa (0,9 milj. tn), mutta vuotta aikaisempaan verrattuna sitä liikkuisi vähemmän. Puolan vientiennuste on kasvanut ja kauraa arvioidaan sieltä vietävän etenkin Saksaan ja Alankomaihin. Saksan kokonaistuontitarve on kuitenkin pienentynyt, kuten myös Alankomaiden ja Tanskan.

Euroopan ulkopuolelle arvioidaan vietävän viime kautta enemmän kauraa etenkin Ruotsista. Suomesta ennustetaan vietävän myös jonkin verran kauraa Pohjois-Amerikkaan.

EU:n kauran loppuvarastoennustetta kaudelle 2021/22 on laskettu hieman viime kuusta. Varastoennuste on yhä raskas johtuen mm. rehukäyttöennusteen pienentymisestä.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä