Olet täällä

Unohtuiko umpilehmien kivennäinen?

Umpilehmien kivennäisruokinnalla on kauaskantoiset vaikutukset. Iso osa poikimisen jälkeisistä halvauksista ja tulehduksista sekä heikoista vasikoista voitaisiin hoitaa ennaltaehkäisevästi jo lehmien ummessaoloaikana. Esimerkiksi umpilehmien matala kalsiumin saanti käynnistää kalsiumin irrotuksen luustosta jo ennen poikimista ja ehkäisee poikimahalvausta. Ummessaoloajan riittävä magnesiumin saanti vastaavasti tukee poikivaa lehmää halvauksilta. Kalsiumvajeelta suojeleminen ylläpitää myös lehmien parempaa vastustuskykyä poikimisen jälkeen.

On hyvä muistaa, että lehmän kudoksissa olevia hivenaineiden varastoja tarvitaan reilusti poikimisen jälkeen. Niitä ei täten kannata käyttää pois ummessaolokaudella jättämällä lehmät ilman hivenainelisää. Ummessaoloajan kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien saanti vaikuttaa myös suoraan syntyvän vasikan elinvoimaisuuteen. Esimerkiksi seleeni siirtyy istukan välityksellä tehokkaasti vasikalle. Vastaavasti riittävä E- ja D-vitamiinin saanti ummessaolokaudella vaikuttaa jo tulevan vasikan vastustuskykyyn. Ummessaolevan lehmän D- ja E-vitamiinin tarve onkin yllättävän korkea, eikä useimmiten toteudu vain pienellä lypsävien tai kasvavien kivennäistä.   

Umpilehmien kivennäisruokinnan ei tarvitse olla hankalaa ja umpilehmät varmasti ansaitsevat oman kivennäisensä.  Vilolix Umpi on uutuus nuolukivi ummessaolevien lehmien ruokintaan. Se riittää yksinään ainoaksi kivennäislisäksi ummessaolokaudelle. Tuote sisältää kaikki umpilehmien tarvitsemat kivennäis- ja hiveaineet sekä vitamiinit oikeissa suhteissa. Sen ehdoton etu on hyvä maittavuus, joka varmistaa jokaisen umpilehmän riittävän kivennäisen saannin. Vilolix- kivien tapaan myös Vilolix Umpi lisää pötsimikrobien aktiivisuutta ja valmentaa niitä korkean tuotannon runsaaseen rehunsulatukseen.  Tuote ei ole myöskään haitallinen hiehoille, joten se voidaan pihatossa hyvin jättää vapaasti umpilehmien ja hiehojen saataville.

Lue lisää tuotteesta Vilomix Finlandin nettisivuilla ja kysy kampanjasta alue-edustajaltasi!

Kommentit

Samankaltaista sisältöä