07.11.17

Märehtijöiden sinikielitauti levinnyt Sveitsiin

Tauti on tullut todennäköisesti Ranskasta, jossa se on levinnyt hallitsemattomasti. Aiemmin tänä syksynä tautia havaittiin myös Brittein saarilla.

Sveitsissä on löydetty kahdelta nautatilalta bluetongue- eli sinikielitautia, kertoo Eläinten terveys ETT ry. Molemmilla tiloilla yksi nauta oli saanut tartunnan. Toisella tilalla nautoja on yhteensä 90 ja toisella 58 kappaletta.

Molemmat tiloista sijaitsevat lähellä Ranskan rajaa. Ranskassa tauti on levinnyt hallitsemattomasti, sillä viimeisen kahden vuoden aikana sinikielitaudin tyypin 8 tartuntatapauksia on todettu jo 2800 kappaletta.

Sinikielitauti on levinnyt tänä syksynä myös Brittein saarille Ranskasta tuotujen tuontinautojen mukana. Britannian tuontivalvonnan ansiosta tartunta havaittiin kuitenkin tarpeeksi ajoissa ja sen leviäminen on saatu maassa estettyä.

Sinikielitauti kuuluu lakisääteisesti vastustettaviin eläintauteihin

Tauti levisi Keski-Eurooppaan ensimmäisen kerran noin kymmenen vuotta sitten. Tuolloin rokotukset olivat monissa maissa pakollisia, ja tauti saatiin niiden avulla hallintaan. Tällä hetkellä rokotukset ovat kuitenkin vapaaehtoisia. Ranskan naapurimaat ovat kampanjoineet aktiivisesti rokotusten puolesta.

Sinikielitauti on polttiaisten levittämä virustauti, joka tartuttaa märehtijöitä. Tauti ei tartu ihmiseen. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tauti kuuluu Suomessa vastustettavien, helposti leviävien tautien ryhmään. Suomessa sinikielitautia ei ole esiintynyt.

Lähde: Eläinten terveys ETT ry, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja