Olet täällä

EU:n salmonellatapaukset kääntyneet kasvuun pitkään jatkuneen hyvän kehityksen jälkeen

Ihmisten salmonella-tartunnat ovat olleet pitkään laskussa EU:ssa. Suunta näyttää kuitenkin nyt muuttuneen, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (EDCP) raportista ilmenee.

Raportin mukaan salmonellatapaukset ovat kasvaneet vuodesta 2014 kolme prosenttia. Viime vuonna salmonellatartunta raportoitiin 94 530 ihmiseltä EU:ssa ja tartunta johti 10 ihmisen kuolemaan.

Viime vuonna todettiin myös 4 786 ruuasta lähtöisin olevaa salmonellatartuntapurkausta, joka on hieman kasvua kahden vuoden takaiseen tilanteeseen.

Kuusi kymmenestä salmonellatartunnasta EU:ssa ovat Salmonella enteritidis -tyypin aiheuttamia infektioita. Sairastuminen on yleisimmin liitetty broilerin lihan, kananmunien tai kananmunapohjaisten tuotteiden kulutukseen.

EDCP päätutkijan, Mike Catchpolen, mukaan tulokset osoittavat, että salmonellatilannetta on syytä seurata valppaasti ja kehittää jatkuvasti riskienhallintamenetelmiä EU- ja jäsenmaatasolla.

Suomi edusti jälleen edukseen

Suomen ohella Tanskassa, Ruotsissa ja Saksassa salmonellatapaukset ovat jatkaneet laskuaan viiden vuoden tarkasteluajanjaksolla (vuodet 2012–2016).

EU:n salmonellatartuntojen kokonaismäärän kasvun selittää kuitenkin se, että peräti seitsemässä maassa – Kreikassa, Maltalla, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Slovakiassa ja Espanjassa – salmonellatapaukset ovat kasvaneet selvästi.

Pohjoismaissa suurin osa ihmisten salmonellatartunnoista oli saatu ulkomailta, kun taas Itä- ja Etelä-Eurooppa olivat hyvin edustettuina kotoperäisissä salmonellatartunnoissa.

 

Lähde: Global Meat News, European Union Newsroom

Kommentit

Samankaltaista sisältöä