Olet täällä

Merikotkalla todettiin lintuinfluenssa Suomessa

Varsinais-Suomesta on löytynyt kevättalven ensimmäinen lintuinfluenssatapaus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa.

Paraisten Sydmossa huonokuntoisena kiinniotetulla merikotkalla on todettu korkeapatogeeninen eli linnuille hengenvaarallinen H5N6-tyypin lintuinfluenssa. Viimeksi korkeapatogeenista lintuinfluenssaa löytyi Suomesta kesällä 2017.

Merikotka oli viety Turkuun hoidettavaksi viime viikon tiistaina. Tautilöydöksen vuoksi kaikki eläinhoitolassa olleet linnut on jouduttu lopettamaan taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Tällä hetkellä selvitetään vielä eläintä hoitaneiden ja eläinhoitolassa vierailleiden henkilöiden mahdollisia kontakteja siipikarjatiloihin.

Lintuinfluenssan riski kasvaa lintujen muuttoaikaan

Evira muistuttaa, että siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut on pidettävä sisällä tai suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi. Lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri lintujen kevätmuuton aikaan.

Evira kehottaa tarkistamaan myös siipikarjatilan muun tautisuojauksen. Esimerkiksi eläinsuojiin mentäessä ja sieltä poistuttaessa jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti, sillä tartunnan saaneet linnut levittävät tautia myös eritteissään.

Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Samankaltaista sisältöä