Olet täällä

Salmonellaepäily vetää markkinoilta 206 miljoonaa kananmunaa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on jouduttu vetämään markkinoilta yli 200 miljoonaa kananmunaa, sillä yhdellä maatilalla Pohjois-Carolinassa havaittiin salmonellaa. Asiasta uutisoi The New York Times.

Maatilalta lähteneitä kananmunia on jaettu myyntiin yhdeksään osavaltioon. Niitä on myyty kauppoihin ja ravintoloihin useiden eri tuotenimikkeiden alla. Salmonellatartuntoja on raportoitu tähän mennessä 22 tapausta.

Viime kuussa Yhdysvaltojen elintarvikkeista ja lääkkeistä vastaava viranomainen sai tietoonsa useita salmonella tapauksia eri osavaltioissa. Kaikki epäilyt johtivat samalle tilalle Pohjois-Carolinaan.

Kananmunien jakelu tilalta on nyt pysäytetty. Kuluttajia on ohjeistettu olemaan syömättä kananmunia, mikäli on syytä epäillä niiden olevan kyseiseltä tilalta peräisin.

Suomessa laatu ja turvallisuus valttia

Suomessa kananmunia voi huoletta syödä vaikka raakana, sillä niiden turvallisuudesta huolehditaan erittäin tarkkaan tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa. Viranomaiset ovat valvoneet kananmunien laatua jo vuodesta 1928.

Viime kuussa Suomi sai kananmunien vientiluvan Japaniin. Vuosi sitten toukokuussa avautui suomalaisille munatuotteille vientikanava Hongkongiin, tiedottaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Hyvän salmonella- ja lintuinfluenssatilanteen ansiosta suomalaisille siipikarjatuotteille riittää vientimarkkinoilla kysyntää.

Suomalaiset kananmunat ovat maailmalla poikkeus, sillä niistä ei ole löytynyt antibioottijäämiä yli 10 vuoteen. Viime vuoden fiproniili-skandaali ei myöskään koskettanut suomalaista kananmunatuotantoa.

 

Lisätietoja kananmunien tuotannosta ja turvallisuudesta Suomessa Siipikarjaliiton kotisivuilta.

 

Lähteet: The New York Times, Suomen Siipikarjaliitto, Maa- ja metsätalousministeriö

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä