Olet täällä

Varsinais-Suomesta löytyi jälleen lintuinfluenssaa

Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kotieläiminä pidettävät linnut tulee pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti. Kuva: Pixabay

Varsinais-Suomesta on löytynyt toistamiseen lintuinfluenssaa merikotkasta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa.

Korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttava H5N6-tyypin lintuinfluenssa todettiin Sauvosta kuolleena löytyneestä merikotkasta. Merikotka löytyi maastosta viime keskiviikkona, 18. huhtikuuta.

Viimeksi Suomesta löytyi korkeapatogeenista lintuinfluenssaa maaliskuun lopulla Paraisilta. Tällöinkin kyseessä oli merikotka.

Lisäksi alkuvuoden aikana korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta lähimaista kuten Ruotsista, Saksasta, Tanskasta, Hollannista ja Iso-Britanniasta.

Tartunnan saaneilta tiloilta on jouduttu lopettamaan kaikki linnut.

Pidä siipikarja sisällä tai suojassa luonnonvaraisilta linnuilta

Tartuntojen estämiseksi siipikarja ja kotieläiminä pidettävät linnut tulee pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti.

Lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N6-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

 

Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Kommentit

Samankaltaista sisältöä