07.03.19

Lintuinfluenssatapauksia myös Euroopassa – muista pitää siipikarja sisällä kevätmuuton ajan

Linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai ulkoilualue on kauttaaltaan suojattava ja katettava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka.

Siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut on suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin kevätmuuton aikaan, Ruokavirasto muistuttaa.

Linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai ulkoilualue on kauttaaltaan suojattava ja katettava esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla maaliskuun alusta toukokuun loppuun saakka.

”Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen kotieläiminä pidettäviin lintuihin, mutta se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta”, Ruokaviraston ylitarkastaja Tiia Tuupanen sanoo tiedotteessa.

Siipikarjan ulkonapidosta on ilmoitettava etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Suojausmääräykset eivät koske viestikyyhkyjen vapaalentoja, sileälastaisia lintuja (muun muassa strutsit ja emut) eikä eläintarhoja. Kotieläinpihat ja muut pysyvät eläinnäyttelyt ovat ulkonapitokiellon piirissä.

Jos siipikarjassa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon väheneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla. Tarvittaessa virkaeläinlääkäri lähettää näytteitä tutkittavaksi Ruokavirastoon.

Euroopassa lintuinfluenssatapauksia

Korkeapatogeenisia eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavia influenssaviruskantoja esiintyy eri puolilla maailmaa – myös paikoin Euroopassa.

Helmikuun lopussa Pohjois-Tanskan Terndrupissa todettiin matalapatogeeninen H5-tyypin lintuinfluenssatartunta 7000 eläimen luomukanalassa, Eläinten Terveys ETT ry kertoo. Oireettomat kanat tutkittiin Tanskan lintuinfluenssaseurantaohjelman puitteissa.

Aiemmin tammikuussa Tanska raportoi kahdesta merikotkasta löytyneen korkeapatogeenisen H5N6 -lintuinfluenssaviruksen aiheuttama tartunta.

Myös Länsi-Venäjällä on esiintynyt viime kesästä lähtien korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa yli 80 tilalla siipikarjassa. Suurin osa tiloista on ollut pieniä, mutta viidellä tartuntatilalla on ollut satoja tuhansia lintuja. Yhteensä tartunnan vuoksi on kuollut tai lopetettu n. 2,35 miljoonaa lintua.

Lähde: Ruokavirasto ja Eläinten Terveys ETT ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja