28.09.22

Suojaamalla viljavarastosi ehkäiset salmonellaa

Viljan ja rehujen huolellisella varastoinnilla voidaan pienentää tuotantoeläinten salmonellatartunnan riskiä huimasti.

Suurin osa nauta-, sika- ja siipikarjatiloilla vuosittain todettavista salmonellatartunnoista on lähtöisin haittaeläimistä eli linnuista ja jyrsijöistä. Tartunnat ovat tulleet eläinten ulottuville, yleensä rehuun tai juomaveteen, päätyneistä haittaeläinten ulosteista. Siksi vilja- ja väkirehuvarastojen sekä rehujen käsittely- ja ruokintalaitteiden puhtaus on tärkeää.

Sään viiletessä jyrsijät hakeutuvat rehuvarastoihin ja eläintiloihin suojan ja ravinnon perässä. Syksyisin jyrsijätorjunnasta on syytä huolehtia tavallista paremmin.

Vilja ja rehut suljettuun varastoon - suojaa myös kaatosuppilo

Paras tapa suojata vilja ja muut väkirehut on varastoida ne suljetuissa varastoissa, joihin jyrsijät ja linnut eivät pääse. Kun haittaeläimet eivät pääse syömään viljaa tai rehua, eivätkä linnut istumaan ja ulostamaan varaston yläpuolelle, rehut ovat suojassa.

Jos varastopaikka on päältä avoin tasovarasto, katossa ei saa olla rakenteita, joissa linnut voivat istuskella.

Myös varastokuivureiden kaatosuppilot kannattaa peittää silloin, kun varastokuivuria ei täytetä. Avoimeen suppiloon voi päästä lintujen ulosteita, jotka päätyvät viljan mukana siiloon ja likaavat koko viljaerän. Lämpimässä ja kosteassa siilossa salmonella lisääntyy, eikä sitä todennäköisesti huomata viljasta ennen kuin salmonellatartunta todetaan viljaa syöneissä eläimissä.

Jyrsijöitä houkuttelevat ruoka ja piilopaikat, sisällä ja ulkona

Kun tarjolla on ruokaa, on myös syöjiä. Maahan karisseet rehut kannattaa siivota pois heti niin rehu- ja viljavarastoilla kuin murskeviljalaakasiilojen, -aumojen ja -tuubienkin lähistöltä. Varastojen ja tuotantorakennusten vierustoilla kannattaa pitää kahden metrin vyöhyke, jolla ei ole tavaraa tai kasvillisuutta eläinten suojapaikoiksi.

Kova alusta kuten betoni, asfaltti tai tiukkaan poljettu sora on sopiva murskevilja-aumoille ja -tuubeille. Rakennusten seinustoilla voi olla lyhyttä nurmikkoakin.

Viljanviljelijä - siivoa kuivurisi ja torju jyrsijät

Kuivurin siivous on kuivauskauden päättyessä ajankohtaista. Kippausmontun ympäristöön ja tasoille karissut vilja on siivottava pois haittaeläimiä houkuttamasta, samoin viljan esipuhdistusjäte, josta syntyy helposti jyrsijöiden suojapaikka talven ajaksi.

Jyrsijöiden torjunta-aineet ja merkkisyötitkin tekevät paremmin kauppansa, kun tarjolla ei ole viljaa tai muuta rehua.

Viljaa ostettaessa kannattaa tarkistaa, että vilja on varastoitu suljetuissa siiloissa ja haittaeläintorjunnasta on huolehdittu. Paras toimintatapa on sopimustuotanto.

Vähänkin epäilyttävissä tapauksissa on parasta käydä itse paikan päällä toteamassa tilanne ennen sitovaa ostopäätöstä ja viljan siirtoa.

Lähde: Eläinten Terveys ETT RY (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja