18.07.23

Vallitseva lintuinfluenssatilanne ei akuutti riski nauta- tai sikatiloille – Turkiseläintilojen varauduttava eläinten lopettamisiin

Suomessa on todettu lintuinfluenssaa (H5N1) luonnonvaraisissa linnuissa ja turkiseläimissä kesällä 2023. Ajankohtaisen lintuinfluenssatilanteen ei katsota tällä hetkellä aiheuttavan akuuttia riskiä nauta- tai sikatiloille. Tartunnan saaneilla turkiseläintiloilla ensimmäisenä toimenpiteenä ovat toiminnan rajoitukset tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi sekä sairastuneiden turkiseläinten lopettaminen.

Myös nauta- ja sikatilojen tulee olla nyt huolellisia

Nauta- ja sikatiloilla, joilla on myös siipikarjaa tai turkiseläimiä, tulee hoitaa eri eläinlajit erillään ja eri varustein (työkoneet ja -välineet, suojavaatteet ja -jalkineet). Tilojen työntekijöiden on tärkeää huolehtia riittävästä käsienpesusta. Lanta- ja rehureitit tulee pitää erillään.

Mikäli tilalta luovutetaan raatoja turkiseläinten rehuksi, raatojen nouto on syytä järjestää mahdollisimman kauas tilalta toimittamalla ne itse esimerkiksi tien varteen keräilyn saapuessa.

Lintuinfluenssatartuntaan viittaavista oireista niin luonnoneläimillä kuin tuotanto- ja lemmikkieläimillä tulee ilmoittaa viipymättä eläinlääkärille. Mikäli kuolleita luonnonvaraisia lintuja löytyy, tulee noudattaa Ruokaviraston ohjeita.

Ruokaviraston mukaan lintuinfluenssatartuntaa ei ole Suomessa todettu koskaan naudoilla tai sioilla. Yhtä fasaanitarhatapausta lukuun ottamatta lintuinfluenssatartuntaa ei ole myöskään todettu tuotantosiipikarjassa Suomessa.

Asetusmuutos helpottaa lintuinfluenssan torjuntatoimenpiteisiin ryhtymistä turkiseläintiloilla

Maa- ja metsätalousministeriö muutti lintuinfluenssan tautiluokitusta turkiseläintiloilla tiistaina 18.7.2023. Tämä antaa Ruokavirastolle ja aluehallintovirastoille mahdollisuuden ryhtyä suosituksia tehokkaampiin taudin torjuntatoimiin niillä turkiseläintiloilla, joilla lintuinfluenssatartunta on todettu. Tällä hetkellä tartunta on todettu viidellä turkiseläintilalla, mutta selvityksiä jatketaan edelleen.

Aluehallintovirasto määrää ensimmäisenä toimenpiteenä tilakohtaisia toiminnan rajoituksia, joilla estetään tartuntojen leviäminen eteenpäin eläinten, rehun, lannan tai muun materiaalin välityksellä. Ruokavirasto valmistelee parhaillaan päätöksiä tartunnan saaneiden turkiseläintilojen eläinten lopettamiseksi ja lopetusten järjestämiseksi. Lopetettavaksi määrättävien eläinten lukumäärä perustuu tilakohtaiseen arvioon tartunnan leviämisestä tilalla.

Eläinten omistajilla on oikeus hakea valtion varoista korvauksia Ruokaviraston määräyksellä lopetetuista eläimistä. Myös muista tartunnan hävittämiseksi tehtävien viranomaistoimien kustannuksista vastaa valtio.

Kaikkien tilojen on nyt hyvä tehostaa tautisuojausta ja käyttää tautisulkua. Jyrsijöiden ja luonnonvaraisten lintujen torjuntaan tulee panostaa tehokkaasti, sillä luonnonvaraiset linnut ovat merkittävin lintuinfluenssan tartuntalähde erityisesti turkiseläimille. Lintujen ja jyrsijöiden torjuntaa voidaan tehdä esim. lintuverkoilla, lintukarkottimilla ja -pelottimilla, rehujen ja rehuvaraston suojauksella, jäterehun siivouksella ja asiallisella varastoinnilla, jyrsijätorjuntasyöteillä sekä huolehtimalla bioturvallisuudesta.


Lähteet: Ruokavirasto ja Eläinten terveys ETT RY

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja