Olet täällä

ParasSato –koe JalmariBOR –ohralla: Sadonlisää tautitorjunnalla

Taudinkestäväkin ohralajike hyötyy tautitorjunnasta. Se näkyi Viljelijän Bernerin ParasSato –ruutukokeessa, joka toteutettiin Västankvarnin koetilalla. Sadonlisä tautitorjunnalla verrattuna pelkkään rikkatorjuntaan oli 8 %.

Kuvassa ylhäällä: ParasSato –koe 23.8.2016 Västankvarnissa. Oikealla käsittelemätön ruutu, vasemmalla kasvinsuojelutoimenpiteitä suoritettu.

Viljelijän Berner toteutti viime kesänä sarjan ParasSato –kokeita, joilla havainnollistetaan eri kasvinsuojelutoimenpiteiden vaikutusta. Ohran osalta lajikkeena oli monitahoinen, erittäin aikainen JalmariBOR –ohra, jonka kasvuaika on virallisissa koetuloksissa keskimäärin noin 87 päivää. Se on täysin härmänkestävä ja verkkolaikkua vastaan aikaisen lajikkeiston paras. Rikkakasviaineena oli laajatehoinen Lancelot Classic Twin, joka takaa laajan tehon viileälläkin kelillä. Tautiaineratkaisu oli Eksperttipakkaus, joka sisältää Amistar Xtran ja Folicur Xpertin. Korrensääteenä oli Cerone ja hivenlehtilannoitteena Multiple.

Tuloksista selviää, että lähes kolmanneksen loikka satoon saatiin rikkatorjunnalla. Tähän verrattuna oikea-aikaisella lippulehtivaiheessa suoritetulla tautitorjunnalla saatiin vielä lisää 8 % eli tässä tapauksessa 462 kg hehtaarilta. Jos hakee huippusatoa, vastetta tautitorjunnalle saadaan aikaisella ja taudinkestävälläkin ohralla. Jyväkoko kasvaa ja surkastuneet jyvät vähentyvät, jolloin tuloksena on lisää kiloja. Valitettavasti kokeessa ei ollut koejäsentä, jossa viivästettyyn rikkatorjuntaan olisi yhdistetty esimerkiksi Acanto Prima, jolla tunnetusti saadaan pisin tautisuoja ohralla. Varsinkin aikaisella lajikkeella yhden ruiskutuksen taktiikka toimii. Hivenlehtilannoitus ja kasvunsääde eivät tässä kokeessa lisänneet satoa vaan jopa laskivat sitä. Jos lakoa tai hivenpuutteita ei ole, voi tulos olla joskus tällainen. Toimenpiteitä kannattaa tehdä vain tarpeeseen. Hivenlannoituksen osalta viitteitä tarpeesta saa esimerkiksi viljavuustutkimuksesta kunhan on tilannut myös hivenpaketin. Korrensäädetarpeen arviointi on monimutkaisempi yhtälö.

Kysy syystarjous kokeen tuotteista Viljelijän Berneriltä!

Satotulokset ParasSato –kokeesta JalmariBOR –Ohralla:

LUE TÄSTÄ LISÄÄ JALMARI OHRASTA

viljelijänberner.fi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä