20.02.13

Kinostuvien lumimassojen poisto vähentää kattorakenteiden kuormitusta

Viime aikojen lumisateet ovat saaneet myös rakennusten omistajat valppaiksi. Kun lumipeite katolla on yli puoli metriä, lumen pudottaminen katolta on viimeistään ajankohtaista.

Viime aikojen lumisateet ovat saaneet myös rakennusten omistajat valppaiksi.

- Kun lumipeite katolla on yli puoli metriä, lumen pudottaminen katolta on viimeistään ajankohtaista, neuvoo riskipäällikkö Juhani Savolainen LähiTapiolasta.

Lumikerroksen määrän arviointi alhaalta käsin on vaikeaa. Varmin tapa tarkistaa lumen paksuus on kiivetä katolle, ja tarkistaa lumen paksuus eri puolilta kattoa.

Lunta voi olla jopa kaksi kertaa enemmän katolla rakennuksen toisella puolella

Tyypillisesti lumituiskulla vallitseva tuuli juoksuttaa irtolunta harjan yli vastakkaiselle lappeelle tai rakennusten porrastaville osille. Kertynyt lumikerros voi olla jopa kaksi kertaa paksumpi kuin vastaisen lappeen kertymä. Toispuoleinen lumikuorma aiheuttaa epäkeskeistä rasitusta erityisesti puutteellisesti jäykistetyille korkeille ja pitkille hallimaisille varastorakennuksille.

Vältä ikävät yllätykset poistamalla lumet ajoissa

Altapäin sulava lumi muodostaa keväällä myös monesti vesikerroksen kattopinnalle, jolloin vesi pääsee helposti sisään esimerkiksi avoimesta saumakohdasta, porrastavien kattorakenteiden seinäliittymissä sekä katolla olevien ilmastointiputkien ja savuhormien liitosrakenteissa.

- Pahimmillaan lumen paino katoilla sekä jäämassojen liikkumiset katolta alaspäin aiheuttavat rakenteiden painumia, halkeamia ja rakenteiden romahduksia. Jäiset lumimassat saattavat repiä lape- sekä pystytikkaat katto- ja seinärakenteista ja rikkoa näin sekä tikkaat että katemateriaalin ja seinärakenteet. Painavat lumimassat voivat liikkuessaan ruhjoa myös vesirännejä, savuhormeja ja rakennusten kuistirakenteita, Savolainen kuvailee.

Laadukas rakentaminen kunniaan

Rakennushankkeita toteutettaessa kantavien rakenteiden huolellisella rakennesuunnittelulla ja rakentamisen laadulla on keskeinen rooli ilmaston rasittaessa eri vuodenaikoina rakennusta. Rakennuksen ikääntyessä vuosittaisilla kunnossapitotoimilla on mahdollista ehkäistä yllättäviä takaiskuja.

- Vastuuta huonosta rakentamisesta ei voi siirtää vakuutusyhtiölle, sillä vakuutus ei korvaa lumen aiheuttamia vahinko katolle eikä rakennusmääräysten ja ohjeiden laiminlyönneistä ja rakennusvirheistä johtuvia vaurioita, huomauttaa Savolainen

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja