14.05.13

Joka kevät hallitsemattomia paloja syntyy kulottamisesta ja roskien polttamisesta

Risujen ja oksien polttamista säätelee pelastuslaki sekä kuntien jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräykset. Yleensä haja-asutusalueilla risujen poltto on sallittua, mutta taajamissa kiellettyä. Kuntien ympäristömääräyksistä saa tarkemmat ohjeet kunnan ympäristöviranomaiselta, jolta voi myös tarkistaa, onko polttaminen sallittua. Metsänhoidollisesta kulotuksesta on ilmoitettava hätäkeskukseen.

Risujen ja oksien polttamista säätelee pelastuslaki sekä kuntien jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräykset. Yleensä haja-asutusalueilla risujen poltto on sallittua, mutta taajamissa kiellettyä. Kuntien ympäristömääräyksistä saa tarkemmat ohjeet kunnan ympäristöviranomaiselta, jolta voi myös tarkistaa, onko polttaminen sallittua. Metsänhoidollisesta kulotuksesta on ilmoitettava hätäkeskukseen. Ruohikkopalovaaran aikana on noudatettava erityistä varovaisuutta kulotettaessa ja yleisen metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty.

Varaa riittävästi apuvoimia ja sammutusvälineitä kulotukseen

Kulotus sytyttää vuosittain metsäpaloja
Kulotusaika on yleensä lumien sulamisen jälkeen siihen asti, kunnes vihreä nurmi alkaa kasvaa, eikä vanha heinä ole enää palavaa.

Kulotuspaikalle on varattava välineitä sammuttamiseen kuten esimerkiksi vettä ja lapiota sekä riittävästi apuvoimia. Kulotusalueella ei saa olla pieniä lapsia tai henkilöitä, joiden liikuntakyky on heikentynyt. Ruohikkopalo etenee kuivassa risukossa ja heinikossa erittäin nopeasti, jolloin hitaasti liikkuvilla on vaara jäädä kulottajalta karanneen tulen alle.

Tulen karkaamista voi estää rajaamalla kulotettavan alueen mahdollisimman hyvin kastelemalla tai kyntämällä reunat. Kulotus aloitetaan tuulen alapuolella pieniä alueita kerrallaan polttaen. Kulotuksen jälkeen on huolehdittava jälkivartioinnista kunnes kaikki pesäkkeet ovat varmasti sammuneet. ”Tulen tekijä on aina vastuussa poltosta aiheutuvista palo- tai savuvahingoista”, huomauttaa riskipäällikkö Juhani Savolainen LähiTapiolasta.

Selvitä karttakoordinaatit

Ennen kulotuksen alkamista valmiiksi tarkat osoite- ja koordinaatiotiedot, joiden avulla avun voi ohjata tapahtumapaikalle. Hätäkeskuslaitoksen sivuilta löytyvä karttakoordinaattipalvelu auttaa määrittämään tarkan sijainnin. Jos tuli karkaa tai muu onnettomuus yllättää, tee hätäilmoitus hätänumeroon 112.

Tulen sytyttäminen on aina riski, ja aina jotain yllättävää voi sattua, vaikka tulentekopaikka olisi huolellisesti valittu ja etäisyys tuntuisi riittävältä rakennuksiin ja irtaimistoon. Puuskittainen kevät tuuli voi olla arvaamaton ja sen suunnan muutokset aiheuttavat yllätyksiä maastossa avotulen käsittelyssä.

Joten vielä ennen tulitikun raapaisua mieti, mikä on kulottamisesta saatu hyöty vai voisiko kulottamisen jättää tekemättä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja