06.03.18

Nopea ja luotettava internetyhteys ei vielä arkipäivää kaikilla maatalousyrittäjillä

Internet on lähes kaikille tiloille nykyään välttämätön perustyökalu. Tästä huolimatta 16 prosenttia tiloista joutuu käyttämään internetiä riittämättömällä yhteydellä.

Lähes 80 prosentilla suomalaistiloista on käytössään riittävän nopea ja luotettava internetyhteys, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa. 16 prosenttia tiloista joutuu käyttämään internetiä riittämättömällä yhteydellä.

Etelä-Savossa tyytymättömyys on suurinta – lähes 30 prosenttia maakunnan maatalousyrityksistä ilmoitti, että yhteys ei ole riittävä. Keski-Suomessakin joka neljäs koki internetyhteyden riittämättömäksi.

Tiedot käyvät ilmi maatalouden rakennetutkimuksesta, jonka tiedonkeruu toteutettiin talvella 2016–2017. Kyselyyn osallistui noin 16 000 maatalous- ja puutarhayritystä.

Internetistä on tullut maatilan perustyökalu lähes kaikille tuottajille

Kiinteää internetyhteyttä käyttää noin 56 prosenttia maatalous- ja puutarhayrityksistä ja liikkuvaa eli mobiilia yhteyttä 76 prosenttia tiloista. Seitsemän prosenttia ei käytä lainkaan internetiä tilan hoidossa.

”Internetistä on nopeasti tullut maatiloille perustyökalu. Jo nyt monet asiat on hoidettava ”netin” välityksellä. Tulevaisuudessa toimivan yhteyden merkitys korostuu entisestään, kun koneet ja laitteet yhdistetään internetiin, Luken erikoistutkija Pasi Mattila kertoo tiedotteessa.

Ammatillista tietoa saadaan monesta eri lähteestä

Tilan toimintaan liittyvää ammatillista tietoa saadaan eniten neuvonta- ja tuottajajärjestöiltä, alan ammattilehdistä ja internetsivustoilta sekä toisilta viljelijöiltä ja alan yrittäjiltä.

Sika- ja siipikarjatiloilla sekä kasvihuonetuotannossa yritykset olivat merkittävin tietolähde poikkeuksena muista tuotantosuunnista.

”Näillä tiloilla tuotanto on usein sopimuspohjaista, ja tuotteet ostava yritys on merkittävässä roolissa tuotantomenetelmien määrittelyssä ja kehittämisessä”, Mattila taustoittaa.

Tuotantomenetelmistä ja -tekniikasta kaivataan eniten uutta tietoa

Tiloilta kysyttiin tutkimusta tehdessä myös, millä tilan toiminnan osa-alueella on suurin uuden tiedon tarve.

Neljästä annetusta vaihtoehdosta selvästi tärkeimpänä pidettiin tuotantomenetelmiä ja -tekniikkaa, jonka valitsi yli 40 prosenttia vastanneista. Toiseksi eniten tiedon tarvetta ilmeni talouden suunnittelussa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja