16.03.18

Viljelijöiden perustukijärjestelmä saa kritiikkiä Euroopan tilintarkastustuomioistuimelta

Tarkastajien mukaan järjestelmä ei nykyisellään ota huomioon markkinaolosuhteita, maatalousmaan käyttöä tai yksittäisen tilan olosuhteita, eikä se perustu viljelijöiden kokonaistulotilanteen analysoimiseen.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen uudessa raportissa viljelijöiden perustukijärjestelmä saa kritiikkiä osakseen.

Perustukijärjestelmä on monille viljelijöille tärkeä tulonlähde, mutta sillä on omat rajoitteensa. Tilintarkastajien mukaan järjestelmä toimii asianmukaisesti, mutta se edistää tukitasojen yksinkertaistamista, kohdentamista ja lähentymistä vain rajallisesti. Asiasta uutisoi EU-uutiset.

Viljelijöiden perustukijärjestelmä ei huomioi riittävästi markkinaolosuhteita

Perustukijärjestelmä otettiin käyttöön EU:n yhteisen maatalouspolitiikan vuoden 2013 uudistuksen jälkeen, vuonna 2015. Tavoitteena on antaa viljelijöille perustulotukea ja edistää elinkelpoista elintarviketuotantoa EU:ssa vääristämättä tuotantopäätöksiä.

Kun EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa uudistettiin vuonna 2013, perusajatuksena oli yksinkertaistaminen. Uudistuksessa tuki pyrittiin myös kohdentamaan paremmin aktiiviviljelijöille.

Tarkastajien mukaan monimutkaiset perustukijärjestelmää ja tukikelpoista maa-alaa koskevat säännöt sekä joidenkin jäsenvaltioiden asettamat omat ehdot sisälsivät kuitenkin lukuisia vaihtoehtoja ja poikkeuksia. Näin yksinkertaistamistavoite on jäänyt puolitiehen.

Tarkastajien mukaan nykyisellään järjestelmä ei myöskään ota huomioon markkinaolosuhteita, maatalousmaan käyttöä tai yksittäisen tilan olosuhteita, eikä se perustu viljelijöiden kokonaistulotilanteen analysoimiseen. Perustukijärjestelmän nähdään myös suosivan suuria tiloja, sillä se perustuu olennaisesti pinta-aloihin eikä tuloihin.

Lähde: EU-uutiset

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja