Olet täällä

Maatalousyrittäjällä nyt väliaikainen oikeus työttömyysturvaan

Tasavallan presidentti vahvisti 7.4.2020 väliaikaisen lain. Sen perustella yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yrittäjän yritystoiminnasta saama tulo on vähentynyt alle 1 089,67 euroon kuukaudessa koronatilanteesta johtuen. Laki koskee myös maatalousyrittäjiä. Lain perusteella työmarkkinatukea on mahdollista saada ilman, että yritystoiminta täytyy lakkauttaa. Laki on voimassa 30. kesäkuuta 2020 asti.

Miten haetaan?

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Yrittäjän tulee antaa selvitys päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen. Tämän jälkeen TE-toimisto antaa työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle. Yrittäjän tulee lisäksi hakea työmarkkinatukea Kelasta.

Työmarkkinatukea voidaan myöntää takautuvasti aikaisintaan 16. maaliskuuta lukien. Yrittäjän tulee rekisteröityä työnhakijaksi viimeistään 15.huhtikuuta, jos hän haluaa hakea työmarkkinatukea takautuvasti. Jos rekisteröityy työnhakijaksi 15. huhtikuuta jälkeen, työmarkkinatukea voi saada aikaisintaan rekisteröitymispäivästä lukien.

Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa

Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä MYEL-vakuutuksen päättämistä. Maatalousyrittäjällä on myös edelleen mahdollisuus osallistua maatilayrityksensä toimintaan. Mikäli maatalousyrittäjän työmäärä tai yritystoiminnasta saatava tulo kasvaa, työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, voidaanko yrittäjän päätoimista työllistymistä pitää enää päättyneenä.

Lue työttömyysturvan hakemisesta lisää Kelan nettisivuilta. Määräaikaisesta laista voit lukea lisää Edilexin uutisista.

 

Lähde: Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

Kommentit

Samankaltaista sisältöä