12.11.22

Ukraina kaikuu navetoissa vielä pitkään

Kuluva vuosi 2022 on vuosi, jolloin maidontuotannon tuotosseurantaan kuuluvissa karjoissa nimetään vasikat U-kirjaimella alkavilla nimillä. Solidaarisuuden osoituksena monikin vasikka on tänä vuonna saanut Ukrainaan viittavan nimen. Kuinkahan moni?

Faban tilastoinnin mukaan marraskuun 7. päivään mennessä kuluvana vuonna oli syntynyt 235 944 vasikkaa, mukana kaikenrotuiset vasikat. Vasikoita, joiden nimessä Ukraina esiintyi jollakin tavalla (myös muun kuin suomenkielisinä versioina, esimerkiksi Ukrain, Ukraine tai Ukraini) löytyi 1 404. Näitä Ukraina-nimiä ovat saaneet tarkastelun kaikkien 18 eri rodun vasikat.

Perusmuodossaan nimen ”Ukraina” oli saanut 1 174 vasikkaa. Tämän lisäksi tulevat ne Ukraina-vasikat, joiden nimeen on tavalla tai toisella liitetty kasvattajakarjan nimi. Lisäksi löytyi mm. Ukraina-Unelma, Ukrainafree, UkrainanFreedom, Ukraine Slava, Ukraina Vapaa, Ukrainanight sekä useampi Ukrainalainen ja Ukrainatar.

Vasikolle oli annettu Ukraina-nimiä myös ennen Ukrainaan 24. helmikuuta aloitettua hyökkäystä mutta vain 97. Tismalleen invaasion alkamispäivänä Ukrainaksi on nimetty 51 vasikkaa, ja loput eli reilut 1 200 vasikkaa siis sen jälkeen.

Vertailutietoa aikaisempina U-vuosina annetuista Ukraina-nimistä ei juuri ole, mutta Osmo Vatasen kirjoittamassa, lehmän nimistä kertovassa kirjassa ”Ystävä, Hyvä, Äpyli” selviää, että vuosina 1974-1990 Ukraina-nimisiä lehmiä oli 19 kpl. Tähän ajanjaksoon mahtuu yksi U-vuosi eli 1988.


Lähde: nauta.fi -sivusto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja