Olet täällä

Vaalea rengasmätä

Vaalea rengasmätä kuuluu kasvinsuojelulainsäädännössä torjuttaviin kasvintuhoojiin, jonka esiintymisestä tulee ilmoittaa kasvinsuojeluviranomaiselle. Tautia aiheuttaa Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus -bakteeri.

Oireet:
Tauti esiintyy usein oireettomana. Luotettavimmin se voidaan todeta laboratoriotestein. Kun halkaistua rengasmätäistä perunaa puristetaan, siitä pursuaa vaalean kellertävää mätää. Myöhemmässä vaiheessa saastuneen perunan johtojänne tummuu ja siihen muodostuu onteloita.
Saastuneesta siemenmukulasta kasvaneessa kasvissa voi olla kasvukauden lopulla lakastumisoireita.

Vaikutukset satoon:
Rengasmätä ei vaikuta paljoakaan sadon määrään. Laadullisesti se pilaa perunoita ja heikentää niiden käyttöarvoa.

Taudin leviäminen:
Bakteeri säilyy talven yli maahan jääneissä mukuloissa ja myös mätien mukuloiden tahraamien säkkien, koneiden ja laatikoiden pinnalla. Taudinaiheuttaja pääsee tunkeutumaan terveeseen mukulaan vioittuneen pinnan kautta.

Torjunta:
Torjunnassa tärkeää on puhtaan siemenperunan käyttö. Saastuneella peltolohkolla ei saa viljellä perunaa kahtena seuraavana kasvukautena ja saastuneen perunan käsittelyyn käytetyt välineet ja tilat on puhdistettava ja desinfioitava. Saastunutta perunaa ei saa myydä siemenperunaksi ja ruoka- sekä teollisuusperunan ostajalle on ilmoitettava saastunnasta.

Samankaltaista sisältöä