Olet täällä

Perunasyöpä

Perunasyöpä on vaarallisiin kasvintuhoojiin kuuluva tauti. Sen mahdollisesta esiintymisestä on ilmoitettava maaseutuelinkeinopiiriin tai Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen kasvintarkastuslaboratorioon. Tautia aiheuttaa Synchytrium endobioticum -sieni.

Oireet:
Syöpä aiheuttaa mukuloihin ja varren maanalaisiin osiin aluksi vaaleita, myöhemmin ruskettuvia kukkakaalimaisia kasvaimia.
Lievä saastunta voi muistuttaa perunan kuorirokkoa tai tavallista perunarupea. Loppukesällä syöpäkasvain tummenee ja kasvain mätänee sekä hajoaa.

Vaikutukset laatuun:
Saastunut peruna ei kelpaa ruokaperunaksi. Muut kasvintuhoojat iskeytyvät helposti saastuneeseen perunaan, jolloin laadulliset ja määrälliset tappiot voivat olla suuret.

Taudin leviäminen:
Syöpäkasvaimet hajoavat maassa, jolloin sienen lepoitiöt joutuvat maahan. Kestoitiöt säilyvät maassa kymmeniä vuosia. Tauti leviää saastuneiden mukuloiden ja saastuneen mullan mukana. Saastuneella alueella voi viljellä perunaa vasta sen jälkeen kun kasvinsuojeluviranomainen on todennut maan puhtaaksi.

Torjunta:
Torjunnassa tärkeää on puhtaan siemenperunan käyttö ja kestävien lajikkeiden viljely. Työkoneiden ja laitteiden puhtaudesta huolehtimalla estetään taudin leviäminen terveille viljelmille.

Samankaltaista sisältöä