Olet täällä

Tankkimaidon solut korkealla?

Maidon soluluku kertoo maidossa olevien lehmästä peräisin olevien solujen määrän. Se nousee, kun lehmän elimistö puolustautuu. Usein solujen nousu pääsee yllättämään ja aiheuttaa epämiellyttävän yllätyksen ja lisätyötä. Kuka lehmistä soluttaa ja miksi? Soluluku vaihtelee erityisesti laidunkaudella. Miten varautua solujen määrän vaihteluun ja ennakoimalla säästää hermoja? CMM-testi ja lettupannu ovat tuttu ja nopea työkalu, mutta ne eivät kerro tarkkaa solulukua.

DCC-solulaskuri kertoo minuutissa maidon tarkan soluluvun

DeLavalin DCC-solulaskurissa käytetään kertakäyttöisiä kasetteja, joihin maitonäyte otetaan. Kasetissa oleva reagenssi värjää solutumat, jonka ansiosta solujen tarkka määrä pysytään laskemaan digitaalisesti. Laite näyttää tuloksen näytöllä.

Tarkka ja helppokäyttöinen

DCC-solulaskuria on tarkkuutensa ansiosta erinomaisesti työkalu tankkimaidon päivittäisen solupitoisuuden tarkkailuun. Jo pieni solupitoisuuden nousu näkyy mittauksessa ja kertoo tiedon kehittymässä olevasta ongelmasta. Näin ongelmaan pystytään puuttumaan ajoissa ja usein alkavasta tulehduksesta selvitään ilman lääkehoitoa. Lisäksi tarkka tieto soluluvusta vähentää stressiä ja helpottaa työtä. DCC-solulaskuria voi luonnollisesti myös käyttää lehmäkohtaisten ja neljänneskohtaisten solupitoisuuksien selvittämiseen. Lisätietoja DCC-solulaskurista tästä linkistä.

Sama tekniikka käytössä myös robottilypsyssä

DCC-solulaskuri laskee reagenssin värjäämien solujen määrän. VMS-lypsyrobotin OCC-solulaskuri toimii samalla tavalla. Robottilypsyssä oikea tieto solumäärästä on vielä tärkeämpää, koska laite toimii automaattisesti ja myös tarvittaessa erottelee maidon mittausten perusteella. Mittauksen nopeus ja tarkkuus ovat OCC-solulaskurin käyttäjien arvostamia ominaisuuksia. Nopea tieto kohonneesta soluluvusta auttaa käyttää puuttumaan asiaan ja pystyään lypsämään kaikki hyvä maito tankkiin. Lisätietoja OCC-solulaskurista  

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä