Olet täällä

Mtechin Minun Maatilani -verkkopalvelu korvasi tammikuussa vanhat Ammu, Elmer ja Pihvi -ohjelmistot

Yksi aikakausi tuli tiensä päähän Mtech Digital Solutionsin Ammu, Elmer ja Pihvi -pc-ohjelmistojen käytön päättyessä 15.1.2018. Ohjelmistot korvasi uusi verkkopohjainen Minun Maatilani -ohjelmisto. Millaisista ohjelmistoista oli kyse ja miten Minun Maatilani jatkaa niiden viitoittamaa tietä?

Ammu, Elmer ja Pihvi -ohjelmistot julkaistiin vuonna 1998. Kyseessä oli maatiloille suunnattu pc-ohjelmistokokonaisuus, josta asiakas pystyi tuotantosuuntansa mukaan valitsemaan käyttöönsä joko Elmer, TehoElmer, Ammu tai Pihvi -ohjelman. Maatilojen isäntien, emäntien ja muiden työntekijöiden lisäksi ohjelmisto oli esimerkiksi ProAgrian ja Faban asiantuntijoiden käytössä.

Ammu, Elmer ja Pihvi -ohjelmistoja käytettiin nautarekisterin ja tuotosseurannan tapahtumien ylläpitoon. Elmerillä pystyi ilmoittamaan viranomaisrekisteriin eläimiin liittyviä tapahtumia, kuten poikimiset, ostot ja poistot. Tuotosseurantapuolella puolestaan yksi tärkeimmistä Ammun ominaisuuksista oli koelypsyjen lähetys. Siemennysten pohjalta taas pystyttiin esimerkiksi laskemaan työtä ohjaavia tapahtumia, kuten milloin eläin poikii tai milloin se pitäisi laittaa umpeen. Kyseessä oli siis management-ohjelmisto, jolla seurattiin ja kirjattiin mitä tilalla milloinkin tapahtui.

Teknisiä uudistuksia matkan varrella

Vuonna 2003 Ammu, Elmer ja Pihvi -pc-ohjelmistot kirjoitettiin uusiksi. Käytännössä uusittujen ohjelmistojen toiminnallisuudet ja näkymät olivat identtisiä vanhaan verrattuna, vain konepellin alla tekniikka muuttui. Vuosien aikana pc-ohjelmistojen oheen kehitettiin myös älypuhelinsovellukset MobiAmmu ja MobiPihvi, jotka mahdollistivat kyseisten ohjelmien käytön muuallakin kuin työpöydän ääressä. Ohjelmistoja kehitettiin edelleen vuoteen 2014 saakka. Joitakin ominaisuuksia uudistettiin, mm. tilakokojen kasvaessa ryhmätoimintoja ja osastointia kehitettiin, jotta isompia massoja olisi helpompi käsitellä. Muuten ohjelmistot näyttivät kutakuinkin samalta noin 20 vuoden ajan.

Asiakastarpeen muutos ja tekniikan vanhentuminen uuden palvelun kehittämisen takana

Vuonna 2014 aloitettiin uuden täysin verkkopohjaisen Minun Maatilani -ohjelmiston rakentaminen. Vuonna 2015 Minun Maatilani avattiin pilottikäyttöön ja vuonna 2016 ohjelmisto julkistettiin kaikkien saataville. Kahden vuoden siirtymäajan aikana Ammu, Elmer ja Pihvi -ohjelmistoja sekä Minun Maatilani -ohjelmistoa pystyi käyttämään rinnakkain. 15.1.2018 Ammu, Elmer ja Pihvi -ohjelmistojen käyttö suljettiin lopullisesti.

Uuden verkkopohjaisen ohjelmiston tarvetta perustelivat sekä asiakastarpeen muutos että tekniikan vanhentuminen. Pc-ohjelmistoissa käytetty tekniikka oli myös vanhentunut eikä sen ylläpito ollut enää järkevää. Windows on ilmoittanut lopettavansa käytössä olleen tekniikan tuen viimeistään vuonna 2020. Myöskään asiakkaiden esittämiä uusia toiveita ei kyseisellä tekniikalla ollut järkevästi mahdollista toteuttaa.

Minun Maatilani -ohjelmisto käytettävissä missä vain, milloin vain

Minun Maatilani on täysin nettipohjainen ohjelmisto, joka on käytettävissä kännykällä, tabletilla ja tietokoneella melkeinpä missä vain. Ohjelma ei vaadi asentamista; riittää että käytössä on nettiyhteys ja -selain, jonka kautta palveluun kirjaudutaan omilla tunnuksilla. Ohjelmisto sisältää vastaavat toiminnot ja ominaisuudet kuin Ammu, Elmer ja Pihvi. Elmeriä vastaa perusmoduuli, jolla pystyy ylläpitämään nautarekisteriä. Sen lisäksi ohjelmistosta löytyy muun muassa tuotantosuunnasta riippuen maitomoduuli ja lihamoduuli sekä muokattavia raportteja mahdollistava moduuli, jolla käyttäjä saa rakennettua haluamiaan raportteja ja listoja. Uuteen verkkoympäristöön on myös saatu kauan toivottuja linkkejä ja yhteyksiä muun muassa teurastamoille ja raatokeräilyyn Honkajoelle. Kuten Ammu, Elmer ja Pihvi, myös Minun Maatilani on tarkoitettu työkaluksi maatilan päivittäisten töiden ja tapahtumien ohjaamiseen ja seurantaan sekä apuvälineeksi esimerkiksi ProAgrian ja Faban asiantuntijoille.

Vaikka uuden ohjelmiston sisältö on pitkälti vanhan kaltainen, on sen toimintalogiikkaa uudistettu vastaamaan myös isojen tilojen tarpeita. Esimerkiksi ohjelmistoon sisällytettyjen uusien KPI-mittareiden avulla tila voi valita kehityskohteita ja seurata omaa kehittymistään muihin tiloihin verrattuna.

Hinnoittelun perusperiaate eli kuukausimaksu ei ohjelman uudistuessa ole muuttunut. Kokonaishinta koostuu kuitenkin käyttäjän valitsemista moduuleista. Uudistuksen myötä saataville tuli aiempia pienempiä moduuleja, mikä mahdollistaa käyttäjälle paremman räätälöinnin ja täten myös varmistaa, että käyttäjä maksaa siitä, mitä hän todellisuudessa tarvitsee.

Haluatko tietää lisää tuotteesta?

Minun Maatilani –ohjelmistoon pääset tutustumaan sivuillamme osoitteessa http://www.mtech.fi/fi. Voit myös kysyä lisätietoa tai tilata tuotteen ohjelmistotuestamme: 09 8566 5900, www.mtech.fi/tuki, tuki@mtech.fi.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä