02.06.16

Onnistunut laidunnus parantaa karjatilan kannattavuutta

Vaikka tehokkaalla sadonkorjuulla ja laadukkailla täydennysrehuilla saadaankin paljon maitolitroja, ei tuotannon taloudellisuus ole samalla tasolla kuin laiduntaessa.

Laiduntaminen on vähentynyt Suomessa monissa isoissa lypsykarjapihatoissa. Onnistunut laidunnus kuitenkin parantaa karjatilan kannattavuutta.

Vaikka tehokkaalla sadonkorjuulla ja laadukkailla täydennysrehuilla saadaankin paljon maitolitroja, ei tuotannon taloudellisuus ole samalla tasolla kuin laiduntaessa. Maidon hinnan laskiessa, kustannuksia tulee karsia kalleimmista tuotantopanoksista.

Naudat korjaavat nurmirehun koneita edullisemmin. Lisäksi laidunnus parantaa eläinten hyvinvointia ja kierrättää ravinteita. Eläimet hoitavat laitumella sadonkorjuun ja levittävät samaan aikaan lannan ja virtsan.

Laiduntamisen ei tarvitse olla työlästä

Laiduntamisessa on keskeistä toimivat syöttötekniikat. Isoja lohkoja kannattaa jakaa pienempiin syöttölohkoihin. Lohkoihin jakaminen voidaan tehdä yksilankaisilla maahan polkaistavilla tolpilla. Pysyvillä tukevarakenteisilla raja-aidoilla taas varmistetaan, etteivät eläimet karkaa laitumelta.

Lähde: Käytännön Maamies

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja