12.12.14

Pro Ruis ry: Ruisalan kasvussa näkyy koko ketjun sitoutuminen

Maataloustilastojen mukaan ruista on tällä hetkellä kylvössä enemmän kuin kertaakaan menneenä vuosikymmenenä. Kylvöala nousi tänä vuonna 36 800 hehtaariin, joka on 60 % suurempi kuin kasvukauden 2014 viljelyala.

Maataloustilastojen mukaan ruista on tällä hetkellä kylvössä enemmän kuin kertaakaan menneenä vuosikymmenenä. Kylvöala nousi tänä vuonna 36 800 hehtaariin, joka on 60 % suurempi kuin kasvukauden 2014 viljelyala.

- Lisääntynyt kiinnostus rukiin viljelyyn oli selvästi havaittavissa syyskylvöjen aikaan ja siemenkauppaakin käytiin hyvin. Yhdistyksen arvio ruisalasta oli aiemmin syksyllä 34 500 hehtaaria, mutta on hienoa huomata, että ala ylitti tämän melko optimistisena pitämämme ennusteen, Pro Ruis ry:n puheenjohtaja Satu Pura kertoo.

Pro Ruis on tehnyt työtä rukiin viljelyn edistämiseksi vuodesta 2011 alkaen tavoitteenaan parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä koko ketjun voimin sekä lisätä rukiin suosiota niin viljelijöiden kuin kuluttajienkin keskuudessa.

Jos tämänvuotinen ruisala talvehtii hyvin ja satotaso on normaali (keskisato 2014: 3180 kg/ha), Suomi on ensi vuonna pitkästä aikaa omavarainen rukiin suhteen. Rukiin käyttö Suomessa on vuosittain 100 000 tonnia.

Rukiin arvostus sille kuuluvalle tasolle

Ruisleipä on yksi suomalaisuuden symboleista ja kuluttajat haluavat, että se on leivottu kotimaisesta raaka-aineesta. Fazer, joka on yksi Pro Ruis yhdistyksen perustajista, on vahvasti sitoutunut kotimaisuuteen. Rukiin osalta Fazer on asettanut tavoitteekseen, että vuonna 2016 kaikki Oululainen-tuoteperheen ruisleivät leivotaan 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista.

- Koko ketjun sitoutuminen on kaiken a ja o tässä projektissa. Uudet lajikkeet ja uudet yhteistyökuviot, lukuisat tapahtumat ja yhteinen tahtotila ovat olleet osaltaan vaikuttamassa, että viljelyala on lähtenyt kasvuun, Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka toteaa.

Pro Ruis yhdistyksessä riittää uskoa siihen, että viljelyala tulee jatkossa vielä jonkin verran nousemaan ja säilymään hyvällä tasolla syksyjen olosuhteista riippuen.

Yhdistyksellä on käynnissä myös Ruismestari 2015 kilpailu, jonka tavoitteena on osaltaan lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn ja kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä. Lisätietoja kilpailusta www.proruis.fi/kilpailut

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja