19.07.22

Syysvehnää kylvöön

Syysvehnän viljelyssä on paljon hyötyjä, vaikka talvenkestävyys mietityttää.

Syysviljoja kylvettiin viime elo-syyskuussa ennätysmäärä. Talvi oli ankara ja iso osa alasta tuhoutui. Merkittävistä talvituhoista huolimatta syysviljoja kasvaa tälläkin hetkellä 56 000 hehtaarilla, mikä on merkittävä tuotantoala. Syysvehnän viljelyala on 36 000 hehtaaria, mikä on keskimääräistä suurempi pinta-ala.

Suomessa viljeltävien syysvehnien leivontalaatu on kevätvehnäserkkujaan heikompi. Laatuun vaikuttavat lajikkeiden ominaisuudet ja kasvuolot. Viime kesänä olosuhteet suosivat syysvehnää. Syysvehnää onkin käytetty poikkeuksellisen paljon Raision myllyllä vehnäjauhojen valmistuksessa viime kauden aikana.

Syysvehnää viljelyyn myös tänä syksynä

Syysvehnä sopii tietyin rajoituksin vehnäjauhojen raaka-aineeksi, mutta myös mainiosti rehukäyttöön. Syysvehnällä on monipuolisten käyttömahdollisuuksien lisäksi tärkeä rooli peltojen ympärivuotisen kasvipeitteisyyden mahdollistajana. Syysviljelykasveista syysvehnällä on joustavin ja pisin kylvöikkuna, mutta toisaalta talvehtimisvarmuus ei ole syysrukiin tasolla.

Syysvehnälajikkeiden tarjonta on laajentunut

Syysvehnän viljely on ollut pitkälti parin lajikkeen hallitsemaa. Talven aikana viime kesän sadosta esinäytteitä lähetettiin Raisioon analysoitavaksi kuitenkin jopa 14 lajikkeesta ja myllylle on vastaanotettu kymmentä eri lajiketta. Toimitetusta kokonaismäärästä kuitenkin lähes 80 % koostui Ceylonista ja Skagenista.

Tänä syksynä lajiketta valittaessa kannattaa käyttää hyödyksi Luken ns. virallisten lajikekokeiden tuloksia, lajike-edustajien tietoja ja viljelijäkollegoiden kokemuksia. Hyödyksi voi käyttää myös Raision analysoimia laatutuloksia.

Lue lisää ja tutustu Raision syysvehnän laatutietoihin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja