02.01.17

Maatalouden investointituen korotukset kannustavat eläinten hyvinvointiin ja energiatehokkuuteen

Muutokset koskevat uudisrakentamista ja ei-käytettyjen laitteiden hankintaa.

Tammikuussa voimaan tulevassa maatalouden investointituen uudessa asetuksessa painottuvat eläinten hyvinvointia ja energiatehokkuutta tukevat ratkaisut.

Suunnittelija Kjell Brännäs maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että kustannusten määrittelyssä on huomioitu eläinten hyvinvointi-, ilmasto- ja energia- sekä tuotantokustannusnäkökohdat. Erityisesti on painotettu viileiden ja energiaa säästävien tilojen rakennusratkaisuja.

Asetuksella halutaan tukea energiatehokkaita valintoja kuten kasvihuoneiden ja siihen liittyvien erikoislaitteita ja LED-valaistusta. Myös esimerkiksi kuivaamon lämpöenergian tuotantolaitteiston poistoilmaan kytketyn lämmön talteenottolaitteiston yksikkökustannuksia on lisätty. Lämpökeskusten ja muiden energialaitos- ja laiteinvestointien yksikkökustannuksia on korotettu. Reilusti on nostettu lantaa, nurmea tai muuta biomassaa hyödyntävän sähkön ja lämmön tuotantolaitoksen yksikkökustannuksia.

Yksikkökustannukset koskevat uudisrakentamista ja uusien ei-käytettyjen laitteiden hankintoja. Korjausrakentamisessa korjaustaso määritetään vertaamalla korjauksen kustannuksia vastaavan uudisrakentamisen rakennusosittain laskettaviin kustannuksiin.

Lähde: MMM

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja