28.09.23

Tänä vuonna tehty 490 peltokauppaa - Ahkerimmat kauppojen tekijät Etelä-Pohjanmaalla

Tämän vuoden syyskuun puoliväliin mennessä tehtiin noin 490 yli 2 hehtaaria, pelkästään peltoa sisältävää kauppaa. Pelkästään metsää sisältäviä yli 2 hehtaarin metsätilakauppoja vastaavana aikana tehtiin 2 740 kpl. Kaiken kaikkiaan syyskuun puoliväliin mennessä on tehty 38 000 kiinteistökauppaa, mikä on yli 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikajaksona.

Peltokauppojen määrässä ei muutoksia, mutta hinnoissa vähän laskua

Tämän vuoden syyskuun puoliväliin mennessä tehtiin koko maassa noin 490 edustavaa yli 2 hehtaaria pelkästään peltoa sisältävää kauppaa. Se on kaksi prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Vilkkainta peltokauppa oli Etelä-Pohjanmaalla 94 kappaletta, nousua 12 prosenttia. Seuraavaksi eniten kauppoja solmittiin Pohjois-Pohjanmaalla 64 kappaletta, nousua yli 16 prosenttia.

Pellon mediaanihinta oli noin 8 500 euroa hehtaarilta, mikä on 500 euroa vähemmän kuin vastaavana tarkastelujaksona viime vuonna. Kalleinta pelto oli Manner-Suomessa Varsinais-Suomen maakunnassa mediaanihinnan ollessa 11 300 euroa hehtaari. Halvinta puolestaan Lapissa, noin 2 300 euroa hehtaari, joskin kauppoja on vain kuusi kappaletta.

Tarkempaa tietoa peltokaupoista esimerkiksi alueittain löytyy Maanmittauslaitoksen nettisivuilta.

Metsätilakaupat laskussa, mutta hinnat nousussa

Tämän vuoden syyskuun puoliväliin mennessä tehtiin koko maassa 2 740 ei-sukulaisten välistä pelkästään metsää sisältävää yli 2 hehtaarin tilakauppaa. Se on 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona, joten metsätilakauppojen määrän väheneminen jatkuu.

Eniten metsätilakauppoja tehtiin Pohjois-Pohjanmaalla, noin 380 kappaletta. Kauppojen määrässä laskua sielläkin, noin 8 prosentin verran verrattuna vuodentakaiseen. Etelä-Pohjanmaa erottuu muista maakunnista, sillä kauppojen määrä kasvoi peräti 39 prosenttia suhteessa viime vuoden vertailujaksoon.

Metsähehtaarin mediaanihinta oli 3 950 euroa. Kalleinta metsähehtaari oli Varsinais-Suomessa noin 6 500 euroa, mediaanihinnassa nousua on 9 prosenttia. Halvinta metsä oli Lapissa, keskimäärin noin 1 400 euroa hehtaari. Mediaanihinnassa on nousua 3 prosenttia.

"Metsän nimellinen keskihinta ei ole ollut näin korkea Maanmittauslaitoksessa 1980-luvulta alkaneen kiinteistöjen kauppahintatietoja keruun aikana. Se on 8,6 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Jos otettaan huomioon inflaatio ja puutavaralajien hintojen viime kuukausiin asti jatkunut nousu, ovat reaalihinnat kutakuinkin samalla tasoa kuin viime vuoden lopulla", kertoo metsien kauppatilastoja tutkinut johtava asiantuntija Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Tarkempaa tietoa metsätilakaupoista esimerkiksi alueittain löytyy Maanmittauslaitoksen nettisivuilta.

Kiinteistökauppojen kokonaismäärä sekä kesämökkien ja omakotitalojen myyntimäärät laskussa

Kiinteistökauppojen määrissä näkyy kiinteistö- ja rakennusalan ahdinko. Kuluvan vuoden kauppamäärät ovat 1990-luvun alun tasolla. Määrät ovat heikompia kuin yhtenäkään vastaavana ajanjaksona 2000-luvulla.

"Syyskuun puoliväliin mennessä tänä vuonna on tehty 38 000 kiinteistökauppaa, mikä on yli 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikajaksona", kertoo rekisteripäällikkö Saara Saari Maanmittauslaitoksesta.

Tänä vuonna tehtiin syyskuun puoliväliin mennessä 4 600 edustavaa pientalokauppaa asemakaava-alueilla, joka on noin 31 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Mediaanihinta oli noin 157 000 euroa, joka on lähes 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana.

Tämän vuoden aikana on tehty 3 000 edustavaa pientalokauppaa haja-asutusalueella, joka on 23 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Mediaanihinta oli noin 90 000 euroa, joka on yli 25 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana.

Kuluvan vuoden aikana on tehty 1 700 edustavaa rantaan rajoittuvien kaava-alueella sijaitsevien lomamökkien kauppaa, joka on 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Lomamökkien mediaanihinta oli noin 90 000 euroa, joka on yli 8 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona.


Lähde: Maanmittuslaitos MML (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja