Olet täällä

Laatukaura Steinar taipuu vaativaan puhdaskauran tuotantoon

Puhdaskauran eli gluteenittoman kauran tuotanto vaatii panostuksia, mutta tuo selvää lisäarvoa viljelyyn. Korkealaatuista elintarviketeollisuuden raaka-ainetta tuotetaan laadukkaalla kylvösiemenellä, hyväkuntoisilla lohkoilla ja oikeilla lajikkeilla. Viljely vaatii perehtymistä ja tarkkuutta, mutta raaka-aineen jatkuva kysynnän kasvu ja kilpailukykyinen hinta palkitsevat viljelijän.

Lajike vakuutti viljelijän

Isossakyrössä tilaa pitävä Pekka Kultti siirtyi puhdaskauran tuotantoon kuutisen vuotta sitten. Kauran lisäksi tilan multavilla mailla viljellään härkäpapua ja hevosheinää. Pinta-alan salliessa valikoimaan on suunnitteilla ottaa myös öljykasvit.

- Puhdaskaura on taloudellisesti kannattava vaihtoehto ja erikoistuminen tuntui meille sopivalta ratkaisulta, kertoo Kultti.

Kultti kertoo suosivansa useimmiten uusimpia lajikkeita. Poikkeuksena tästä on Steinar, joka on pysynyt matkassa jo useamman vuoden. Lajike valikoitui tilalle korrenlujuuden, hyvän jyväkoon ja sopivan kasvuajan perusteella.

- Steinar on satoisa kaura ja vastaa lannoitukseen hyvin. Se on aina tuottanut elintarvikekelpoista satoa ja hieman myöhäisempänä lajikkeena se tasoittaa myös puintisesonkia mukavasti, kertoo Kultti.

Steinar ei nytkään pettänyt satoisuudessaan, vaikka kasvukausi oli alueella kuivahko. Keskisato on useana vuonna ollut lähes 7 000 kg/hehtaari, mutta satopotentiaalia Kultin mukaan löytyisi vielä lisääkin.

Viljelytoimenpiteillä on väliä

Laadukkaan sadon tavoittelu alkaa isännän mukaan huolellisista viljelytoimenpiteistä. Erityistä huomiota hän kiinnittää laadukkaan kylvösiemenen lisäksi maan kasvukuntoon.

 - Käytän lähes poikkeuksetta sertifioitua kylvösiementä. Näin varmistan sadon puhtauden ja säästän myös omaa työaikaa, kun puhdaskauran seassa ei kasva poiskitkettäviä vieraita viljoja eikä omaa siementä tarvitse kunnostaa, kertoo Kultti.

Viljelytoimenpiteet tulee Kultin mukaan suorittaa oikea-aikaisesti niin, että vältetään riskiä maan tiivistymisestä. Muokkaustekniikkana käytössä on sekä kyntö että kultivointi ja kylvön yhteydessä kauroille annetaan aina typen lisäksi myös starttifosforia. Kasvukauden aikana kasvustot saavat täydennyksenä kahdesti mangaaniliuosta.

- Laadukkaan sadon reseptiin sisältyvät riittävä kasvinsuojelu, tarpeenmukainen korrensääde ja rikkatorjunta. Myös oman toiminnan arviointi kuuluu asiaan; kasvustoja on hyvä käydä katsomassa useaan otteeseen kesän aikana, tiivistää Kultti.

Myytävän viljan hyvä ja tasainen laatu viimeistellään sopivilla puimurin säädöillä sekä tehokkaalla kuivurin esipuhdistajalla. Kultti muistuttaakin, että sadon tasalaatuisuudella ja rikattomuudella on merkitystä saatuun myyntihintaan.

- Kauran kysyntä on kotimaisessa teollisuudessa tällä hetkellä kovaa ja raaka-ainetta tulisi riittää vielä vientiinkin. Kiinnostusta kauran viljelyyn pitäisi ylläpitää monin tavoin, toteaa Kultti.

Tämä ja muita mielenkiintoisia kauratarinoita Kaura-liitteessä.

Vertaa Steinaria muihin lajikkeisiin Borealin kotisivuilla

Miten Steinar pärjäsi Hankkijan Kasvuohjelman havaintolohkoilla? Katso video ja tutustu lajikeominaisuuksiin.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä