Kaarle - kandidaatista täysiveriseksi tärkkelysohraksi

http://www.boreal.fi/lajike/ohra/kaarle/Borealin monitahoinen uutuusohra Kaarle on nostettu tärkkelysohrakokelaasta Altian sopimusviljelylajikkeiden suosituslistalle.

Borealin monitahoinen uutuusohra Kaarle on nostettu tärkkelysohrakokelaasta Altian sopimusviljelylajikkeiden suosituslistalle. Listalle hyväksytään lajikkeet, joiden on todettu soveltuvan hyvin tärkkelysohriksi Altian käyttöön eli niillä on suuri ja pyöreä jyvä sekä korkea tärkkelyksen tuottokyky.

KaarleBOR on ohrien uusi kunkku

Kaarlen monet hyvät ominaisuudet tekevät siitä oivan vaihtoehdon rehukäytön lisäksi tärkkelysohran tuotantoon. Sillä on suuri ja pullea jyvä, minkä ansiosta se soveltuu hyvin Altian käyttämään kivikuorintaprosessiin. Erittäin runsassatoisena lajikkeena myös sen tärkkelyksentuottokyky on taattu. Kaarlen luja korsi ja hyvä taudinkestävyys varmistavat jyvän täyttymisen tuleentumisvaiheessa ja siten korkean tärkkelyspitoisuuden muodostumisen.

Satopotentiaaliltaan Kaarle on omaa luokkaansa. Se on monitahoisten ohrien satoykkönen ja kilpailee satoisuudellaan monien kaksitahoistenkin ohrien kanssa. Vahvan korren ansiosta typpeä voidaan antaa enemmän kuin vanhemmille lajikkeille ja Kaarlen korkea satopotentiaali saadaan parhaiten hyödynnettyä. Huippusatoja tavoiteltaessa kasvunsääteen käyttö ja kasvitautien torjunta viimeistelevät lopputuloksen.

Viljelyvarmana lajikkeena se sopii kaikille viljelyvyöhykkeille ja maalajeille. Kaarle on kasvuajaltaan aikainen ja kotimaisena laatulajikkeena se on myös varustettu hyvällä tautiresistenssillä. Tässä on todellinen ohrien uusi kunkku!

Tärkkelysohraa teollisuuden tarpeisiin

Altia käyttää vuosittain yli 190 miljoonaa kiloa kotimaista ohraa ja ohran tarve vain lisääntyy suunnitellun laajennuksen myötä. Viljelysopimuksia tehdään suositelluista sopimusviljelylajikkeista, jotka soveltuvat parhaiten tärkkelysteollisuuden prosesseihin.

Altia on asettanut toimitettavalle ohralle tietyt laatuvaatimukset. Ohran hehtolitrapainon on oltava vähintään 62 kg/hl ja seulottaessa 2,2 mm seulan läpi tulee läpimenevän määrän olla alle 15 %. Tärkkelyspitoisuudesta maksetaan lisähintaa viljelysopimuksen tehneille.

Laadukasta tärkkelysohraa tuotettaessa viljelytekniikkaan kannattaakin panostaa. Tärkkelyspitoisuuteen vaikuttavat lajikevalinnan lisäksi myös lannoitus, kasvinsuojelu ja lohkovalinta. Hyvät ja oikea-aikaiset viljelytoimenpiteet varmistavat sadon suuren määrään ja korkean laadun.

Tutustu Kaarlen viljelykokemuksiin

Tutustu tarkemmin Kaarlen ominaisuuksiin ja katso kuka myy siemenet

Kaarle jalostaja Reino Aikasalon sanoin - katso video!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja