Olet täällä

Viljelykokemus: Monitahoista Alvari-ohraa kuivurin täydeltä

Viime elokuussa sastamalalais­ta Petteri Jokelaa hikoilutti ja hymyilytti samaan aikaan. Suuniityn tilan isäntä oli kohdannut viljelijän kannalta positiivisen on­gelman: puintia hidasti ainoastaan se, että kuivuri oli koko ajan täynnä, ja monitahoista Alvari-ohraa vain tuli ja tuli.

– Tavoitteeni oli jaksottaa puinteja niin, että rukiin jälkeen pääsen pui­maan aikaista ohraa, ja lopuksi vuo­rossa olisi myöhäinen kaura. Viime syksynä lähes kaikki valmistuivat kuitenkin samaan aikaan, ja Alva­ri-ohra joutui odottelemaan puintia pari päivää normaalia pidempään. Alvari kesti kuitenkin ränsistymättä, ja satokin oli kaikin puolin todella onnistunut, Petteri Jokela kertaa.

Alvari-ohrasta tuli satoa 14 hehtaa­rin alalta keskimäärin 7200 kg/ha. Myös laatu oli kunnossa: hehtolit­ranpaino oli 65,4 kg ja tuhannen jy­vän paino 43 g. Sato meni raaka-ai­neeksi Altian tärkkelystehtaalle.

Lannoitus maalajin mukaan

Kasvukausi 2019 oli Petteri Jokelan mukaan onnistuneempi kuin edel­linen, mutta kesän kuivuusjaksot järjestivät yllätyksiä. Alvari kuitenkin kasvoi yhtä tasaisesti kaikilla maala­jeilla – ja niitä Suuniityn tilalla riittää hiuesavesta erittäin multavaan maahan.

Eri maalajit huomioitiin lannoi­tuksessa. Savimaalle Jokela laittoi kylvön yhteydessä 90 kg/ha typpeä, mutta multamaalle vain 70 kg/ha. Kasvustot saivat juhannuksen alla lisälannoitusta siten, että kokonais­typpimäärä nousi vähämultaisilla mailla 130 kg/ha ja runsasmultaisilla 110-120 kg/ha tasolle. Täysmulta­maalle Jokela ei laittanut lisälannoi­tusta ollenkaan, jotta saisi hyödyn­nettyä maan typpivaroja.

– Sadonkorjuun aikaan sain todeta, että lannoitussuunnittelu onnistui. En huomannut kasvustossa tai sa­dossa mitään eroa maalajien välillä. Kasvusto oli täysin pystyssä, vaikka Alvari on melko pitkäkortinen lajike. Toki sadon onnistumista varmistet­tiin myös korrensäädekäsittelyllä.

Petteri Jokela alkaa kohta tehdä seuraavia kylvösuunnitelmia. Alva­ria nähdään jatkossakin Suuniityn tilan pelloilla.

– Kyllä se ohralajikkeena vakuutti, hän summaa.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä