29.04.10

Kuivamädät

Phoma- ja Fusarium- sienet aiheuttavat perunalle laatu- ja varastotappioita. Saastuneet perunat eivät kelpaa ruokaperunateollisuudelle. Oireet: Mukulan pintaan muodostuu laikku, joka laajenee suotuisissa oloissa nopeasti. Fusarium-sienet kasvavat nopeimmin 15-30 °C:n lämpötilassa, Phoma-sienet 10-12 °C:n lämpötilassa.

Phoma- ja Fusarium- sienet aiheuttavat perunalle laatu- ja varastotappioita. Saastuneet perunat eivät kelpaa ruokaperunateollisuudelle.

Oireet:
Mukulan pintaan muodostuu laikku, joka laajenee suotuisissa oloissa nopeasti. Fusarium-sienet kasvavat nopeimmin 15-30 °C:n lämpötilassa, Phoma-sienet 10-12 °C:n lämpötilassa.

Phoma-mätä aiheuttaa kuoren painumisen sileäksi peukalonpainaumaa muistuttavaksi kuopaksi. Sienen tunkeutuessa perunaan maltoon muodostuu onteloita, joiden seinämissä on vaaleaa sienirihmastoa. Fusarium-mädän vioittaman perunan kuori painuu kuopalle ja pinta kurtistuu. Mukulan pintaan muodostuu vaaleita tai vaaleanpunaisia rihmastotupsuja, joista syntyy tautia levittäviä itiöitä.

Vaikutukset satoon:
Phoma- ja Fusarium-sienet mädättävät perunaa varastoinnin aikana. Saastuneet mukulat eivät kelpaa ruokaperunaksi. Käytettäessä tautista siemenperunaa kasvustosta tulee aukkoinen.

Taudin leviäminen:
Kuivamädän tärkein leviämistie on saastunut siemenperuna. Molemmat taudinaiheuttajat pystyvät elämään myös maassa ja varastomullassa ja voivat sitä kautta saastuttaa terveitä perunaeriä.

Torjunta:
Kuivamätäsieni tunkeutuu perunaan kolhujen ja vioitusten kautta, joten hellävaraisella perunan käsittelyllä noston ja lajittelun aikana voidaan vähentää saastuntaa. Noston jälkeen perunan kuivaus ja säilytys 12-15 °C:n lämpötilassa parin viikon ajan nopeuttaa perunan kolhujen ja haavojen korkkiutumista ja siten estää kuivamätäsienen tunkeutumista perunaan.

Phoma-sienen aiheuttamaa kuivamätää voidaan torjua myös Topsin M -peittauksella.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja