Olet täällä

Kauran elintarvikekäyttö EU:n alueella kasvussa, myös vientinäkymät suotuisat

EU+UK:n kauran tuotantoennuste yhä suuri, vaikka Skandinaviasta ei huippusatoja

Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains laski EU+UK kauran tuotantoennustetta hieman aikaisemmista arvioista. Kuuma ja kuiva kesä vaikutti viljojen kehitykseen Skandinaviassa; erityisesti Ruotsin tuotantoennustetta laskettiin aikaisemmista arvioista. Myös Tšekin, Saksan, Tanskan ja Romanian tuotantoennusteita laskettiin aikaisemmista, mutta Espanjan, Puolan, Ranskan ja Liettuan ennustetta nostettiin.

EU+UK:n yhteenlaskettu kauran tuotantoennuste kaudelle 2021/22 on yhä suuri, noin 9 miljoonaa tonnia. Se on vain 0,5 miljoonaa tonnia pienempi kuin alueen suurin kaurasato vuonna 2020. Sadossa on kuitenkin painosta ja pienistä jyvistä johtuvaa laatuongelmaa muun muassa Suomessa. Tällä kaudella ei DON ongelmia vaikuttaisi olevan. Ruotsissa kauran laatu on ollut tällä kaudella kohtuullinen.

Kauramaitojuoman lisääntyvä kysyntä kasvattaa kauran elintarvikekäyttöennustetta

Kauran elintarvikekäyttöennuste kaudelle 2021/22 on kasvanut ja sen ennustetaan kohoavan tällä kaudella EU -alueella 1,1 miljoonaan tonniin. Tämä johtuu kauran maitojuomakäytön lisääntymisestä. Viime kauteen verrattuna kauran elintarvikekäyttöennuste on kasvanut 80 tuhatta tonnia. Käyttö on lisääntynyt tasaisesti mm. Suomessa, Ruotsissa, Latviassa, Saksassa ja Espanjassa.

Kauran rehukäyttöennuste on kasvanut kuluvalle kaudelle tehdyistä aikaisemmista ennusteista ollen 6 miljoonaa tonnia. Viime kauteen verrattuna kauran rehukäytön ennustetaan pienentyvän sen tarjontaongelmien vuoksi. Ennuste on silti yli viiden vuoden keskiarvon (5,7 milj. tn).

Rehukäyttöennuste on kasvanut mm. Puolassa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa, mutta Ruotsissa kauraa käytettäneen rehuksi arvioitua vähemmän saatavuushaasteiden vuoksi.

Heikko sato luo vientimahdollisuuksia Pohjois-Amerikkaan

Euroopan unionin sisällä kauraa ennustetaan liikkuvan noin miljoona tonnia, mikä olisi vähemmän kuin viime kaudella. Suomen vientiennustetta on edellisestä ennusteesta nostettu, kauran viennin suuntautuessa etenkin Saksaan. Tosin Saksan oman tuotannon kasvettua on heidän tuontitarpeensa pienentynyt. Myös Ruotsin ja Puolan viennin arvioidaan olevan suurempaa kuin aikaisemmissa ennusteissa. Liettuasta ennustetaan vietävän yhä enemmän kauraa Latviaan. Tarjontaa on viime kautta vähemmän etenkin Suomessa mutta myös Baltian maissa, Tanskassa, Ruotsissa ja Puolassa.

Kolmansien maiden vientiennuste on kasvanut aikaisemmista arvioista nousten 380 tuhanteen tonniin. Tämä johtuu Pohjois-Amerikan erittäin heikosta tilanteesta. Skandinaviasta on mahdollista viedä kauraa Kanadan tavallisille markkina-alueille Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan.

Varastojen arvioidaan olevan kauden lopussa kevyemmät kuin viime kauden päätyttyä hyvin raskaaseen kaurataseeseen. Loppuvarastoennuste kuluvalle kaudelle on 1,4 miljoonaa tonnia.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä