Olet täällä

Stressitön lehmä on tyytyväinen lehmä - nämä tekijät vähentävät lehmien stressitasoja

Moni tietää, että avain lehmän onneen on ulkoilu- ja laidunnusmahdollisuus, riittävä tila sekä esimerkiksi terveyden painottaminen lehmien jalostustyössä.

Uuden brasilialaistutkimuksen mukaan on kuitenkin muitakin pienempiä ja osin yllättäviäkin tekijöitä, jotka vaikuttavat lehmien tyytyväisyyteen. Tutkimuksesta uutisoi Modern Farmer.

Rauhallisuutta ja lempeää käsittelyä

Brasilialaistutkijat tekivät tutkimuksessa naudoille erilaisia testejä ja mittasivat samalla eläinten kortisonituotantoa. Kortisoni on stressihormoni, jonka määrä elimistössä yleensä lisääntyy stressaantuneella eläimellä tai ihmisellä.

Varsin odotetusti koirien ja piiskan käyttö, huutaminen ja kovaotteinen fyysinen toiminta kuten työntäminen lisäsivät tutkimuksessa eläinten stressitasoja.

Lehmä ei arvosta räiskyviä värejä eikä lätäköitä

Yllättävämpiä stressitekijöitä lehmille olivat kirkkaat värit sekä suuret tumman ja vaalean värin kontrastit. Tutkimuksen mukaan lehmät eivät myöskään pitäneet vesilätäköistä.

Näiden tekijöiden poistaminen laski tutkimuksessa lehmien stressitasoja. Pienilläkin asioilla voi siis olla vaikutusta lehmien hyvinvointiin.

Lehmien tyytyväisyys heijastelee myös taloudelliseen tuotantoon, sillä viimeaikaisten tutkimusten mukaan hyvinvoivat lehmät tuottavat myös enemmän ja ravintorikkaampaa maitoa. Lisäksi lihan laatu erityisesti sitkeyden osalta on parempi, jos eläin saa elää stressitöntä elämää. Rauhallisia ja tyytyväisiä eläimiä on myös helpompi käsitellä, Modern Farmer muistuttaa.

 

Lähde: Modern Farmer

Kommentit

Samankaltaista sisältöä