Olet täällä

Panostus kannatti Osa 3 - Järkevä panostaminen tuotti laadukkaan sadon

Tärkkelysohran viljelijä Markus Tammi sai viime kesänä Jyvä-lajikkeestaan laadullisesti hyvän sadon. Tärkkelyspitoisuus antoi 6 euron tärkkelyslisän, tosin viimeiseksi toimitetussa kuormassa jäätiin vähän 62,5 % alle, mutta siitäkin tuli neljän euron tärkkelyslisä.

Markus viljelee peltoja Laihialla sekä Vähänkyrön puolella Merikaarrossa. Hän on viljellyt peltoja ensimmäisen kerran omiin nimiinsä kesällä 2014 ja muistelee, että silloin oli suunnilleen normaalin oloinen kesä. Vuonna 2015 alkukesä oli viileää ja märkää ja joku totesikin että 50 vuoteen ei pitäisi tulla yhtä huonoa vuotta. Niinpä vain heti seuraava kasvukausi oli vähintäänkin yhtä haasteellinen. Sato oli selvästi määrällisesti heikompi, kun sateet tulivat juuri pahaan aikaa ja puimaan pääsy viivästyi. ”Tähkiä tippui ja jäi peltoon. Keskihehtaarisato ohralla oli siinä 4000 kg paikkeilla. Laatu oli kuitenkin kohdillaan” toteaa Markus.

Markuksen kotitilalla on Jyvä-lajiketta viljelty jo pitkään ja Markus itsekin toteaa sen olleen luotettava ja varma. Viljelyssä on ollut myös Ragnaa, Saanaa, Vildeä ja Fairytaleä. Ensi kesänä Jyvä-ohra on ehkä kuitenkin jo jäämässä kokonaan pois, mutta lopulliset kylvöpäätökset ovat vielä työn alla. Viljelykierrossa on kauraa ja vehnää sekä nyt parina vuotena on ollut myös kuminaa. Tulevana keväänä on tarkoitus kylvää lisäksi rapsia. Viljelykierron monipuolistaminen on ollut se asia, mitä Markus on erityisesti halunnut parantaa ja näin vähentää tautipainetta.

Kaiken kaikkiaan ajatukset nuorella viljelijällä ovat odottavat haasteellisten kesien jälkeen. ”Innostusta nimenomaan viljelyyn on, kun tähän hommaan on lähtenyt”; toteaa Markus.

”Viljojen hintoja tulee seurattua Maaseudun Tulevaisuudesta ja kyllä se ohjaa viljelemään sitä, mistä eurojakin on saatavissa eniten.” Viljelykierron monipuolistaminen on se asia, joka ensi kesänä laskee perinteisten viljelykasvien pinta-alaa. Kuminan ja rapsin jälkeen on sitten taas hyvä viljellä ohraa. Mitään yksittäistä perustetta laadukkaan tärkkelysohran onnistumiselle Markus ei osaa keksiä. Pellon pH:t on kunnossa ja kasvinsuojelutoimenpiteitä on tehty tarpeen mukaan. Kohtuullisilla panoksilla Markus on saanut laadullisesti hyvän sadon ja niillä suunnitelmilla aikoo jatkaa viljelyä myös ensi kesänä.

Lue kaikki Panostus kannatti -sarjan uutiset

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä