Olet täällä

Altian maalämpöneste lämmittää Porvoon tuomiokirkkoa

Porvoon tuomiokirkkoon on tehty mittava maalämpöinvestointi. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde saa jatkossa lämmitysenergiansa maalämmöstä. Maalämpönesteeksi järjestelmään valittiin Altia Industrialin Naturet. Rajamäen tehtailla valmistettu Naturet on Suomen markkinajohtaja etanolipitoisissa maalämpönesteissä.

Aiemmin öljyllä lämmitetty Porvoon tuomiokirkko saa jatkossa lämmitysenergiansa maalämmöstä. Putkistoissa virtaava neste on Altia Industrialin Naturet-maalämpönestettä. Naturet-tuotteet valmistetaan Altian tehtailla Rajamäellä ja pääraaka-aine tulee Altian Koskenkorvan tehtaalta, jossa kotimaisesta ohrasta tehdään juomalaatuisen viljaviinan ohella myös teknistä etanolilaatua teollisuuden tarpeisiin.

Porvoon tuomiokirkko sijaitsee lähellä vedenhankinnalle tärkeää pohjavesialuetta, joten kohteeseen valittiin pohjavesialueille sopiva vaihtoehtoinen GeoSafe-maalämpöneste.

Investointi ympäristöön ja talouteen

Kirkko investoi joulukuussa valmistuneeseen maalämpöprojektiin 340 000 euroa. Aikaisemmin kirkolla kului vuosittain 30 000 litraa öljyä lämmitykseen. Järjestelmä asennettiin poraamalla peruskallioon kahdeksan 340-metrisistä kaivoa, joihin putkistot on sijoitettu. Poraukset suoritti Talman Energiaporaus. Kirkko käyttää maalämmön sitomaa energiaa kirkkorakennusten lämmittämiseen vesikiertoisen lattialämmityksen ja pattereiden avulla sekä käyttöveden lämmittämiseen.

Motivaationa investointiin olivat sekä ympäristö että talous, Porvoon Seurakuntayhtymän toimitilainsinööri Timo Kraufvelin kertoo:

”Ympäristöarvot ovat kirkolle tärkeitä, ja vaihtaminen öljystä ympäristöystävälliseen maalämpöön on iso yksittäinen ympäristöteko. Samalla syntyy kustannussäästöjä, sillä vaikka investointi oli iso, se maksaa itsensä takaisin.”

1200–1300-luvun vaihteessa rakennettu ja nykyisen muotonsa 1400-luvulla saanut Porvoon tuomiokirkko on kokenut vuosisatojen saatossa monenlaista. Se on kärsinyt esimerkiksi jatkosodan pommituksista sekä useista tuhopoltoista, joista tuorein tapaus sattui vuonna 2006. Kirkon kunnosta on kuitenkin aina pidetty hyvää huolta. Rakennukseen on tehty useaan otteeseen perusteellisia kunnostuksia ja korjauksia, joista maalämpöinvestointi uusin.

Projektin teki haastavaksi Porvoon tuomiokirkon sijainti porauskohteena. Pohjavesialueen läheisyyden lisäksi alueen ahtaus ja sijainti keskellä vanhaa kaupunkia sekä projektin ajoittuminen osittain turistisesonkiin edellyttivät huolellista ennakkosuunnittelua.

Lue koko uutinen täältä.

Talman Energiaporauksen yrittäjä Kaisa Eskelin (vasemmalla), Altian Naturet-tuotteiden myyntipäällikkö Katja Raatikainen ja Porvoon Seurakuntayhtymän toimitilainsinööri Timo Kraufvelin.

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä