Olet täällä

Seuraavasta globaalista mallasohrasadosta odotetaan suurta

Lue Raisioagron uusi viljamarkkinakatsaus

Raisioagron viljamarkkinakatsaus 6.2.2018

Tulevan mallasohrasadon kylvöalasta ennustetaan globaalisti aiempaa suurempaa, joten ostajat ovat tällä hetkellä hyvin itsevarmoja eivätkä osta paljoakaan mallasohraa varastoon. Argentiinan mallasohrapuinnit ovat päättyneet: saanto oli hyvä mutta valkuaistasoissa oli isoa vaihtelua ja keskimäärin valkuainen jäi liian alhaiseksi. Australia vie paraikaa mallasohriaan Kiinaan, vahvan euron vuoksi eurooppalaisen mallasohran vienti ei vedä.

Venäjä on muuttunut mallasohran viejäksi. Vienti on vielä pientä, ja tulevaisuus näyttää pystyykö Venäjä nousemaan myös mallasohrassa sellaiseksi suurvallaksi mitä se on nykyään Vehnässä.

Venäjällä junavaunuja ei makaa toimettomana kun suurta satoa kiskotaan satamiin. Pelloilla on suojaava lumipeite ja tärkeimmillä alueilla pakkaset ovat olleet lempeitä. Myös Ukrainassa sadon talvehtiminen sujuu hyvin.

Yhdysvalloissa tulevan vehnäsadon laatuodotukset ovat surkean alhaalla, Oklahomassa 79% vehnästä on huonossa tai surkeassa kunnossa. Tämä tietää tietysti hyvää muiden maiden vehnänviennille.  Globaalisti vehnävarastot ovat kasvussa, myös EU:ssa vehnän ja ohran varastotasojen ennustetaan nousevan takaisin lähemmäs toissavuoden tasoa kun satovuosi kesällä vaihtuu. Varastot nousevat ennusteiden mukaan lähelle viiden vuoden keskitasoa, eli ei uusiin huippuihin kuitenkaan.

Helmikuun toisen viikon globaali pörssipaniikki ja Yhdysvaltojen parantuneet sääolosuhteet painavat hieman raaka-aineidenkin hintoja. Soijamarkkinat ovat lähteneet laskuun nyt kun Argentiinassa on satanut kuiville alueille ja Brasiliassakin uskotaan huomiseen enemmän kuin aiemmin.

Vaikutukset suomalaiselle viljelijälle: Mallasohramarkkinoilla huippu saattaa olla takana, paitsi jos kevät rupeaa huolettamaan Keski-Euroopassa. Tulevana satokautena korkealaatuiselle vehnälle riittää ottajia, kun taas matalampilaatuista on maailma pullollaan.

Otsikko: 

Kommentit

Anonymous

Ei suomalaisten kannata tuottaa mitään bulkkitavaraa.

jossejanis

Suomalaisten nimenomaan kannattaa tuottaa bulkkitavaraa, koska laadusta täällä ei kukaan halua maksaa mitään.

Samankaltaista sisältöä