Olet täällä

VYR: Euroopan ja maailman viljamarkkinoiden tilannekatsaus

Kotimaan viljojen ostohinnat ovat tällä viikolla yhä nousussa, kun taas öljykasvien on kääntynyt loivaan laskuun. Euroopassa trendi on saman suuntainen, mutta esimerkiksi USA:ssa vehnän hintaa painaa maissin korkeat satonäkymät.

Euroopan markkinat

Euroopan puinnit saatiin tänä vuonna päätökseen poikkeuksellisen aikaisin ja satotasot jäivät mataliksi erityisesti Pohjois-Euroopassa. Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains on laskenut satoarvioitaan Pohjoismaiden, Baltian, Slovakian ja Puolan osalta. EU:n vehnä- ja ohrasatojen arvioidaan jäävän pienimmiksi sitten vuoden 2012.

Vehnäsadon laatu on vahvistettu erinomaiseksi Ranskassa ja vähintäänkin tyydyttäväksi suurimmassa osassa EU-maita lukuun ottamatta Bulgariaa ja Romaniaa. Mallasohran laatua sen sijaan heikentää korkea valkuaispitoisuus Euroopan keski- ja pohjoisosissa.

USDA ennustaa EU:n vievän 23 miljoonaa tonnia vehnää tällä kaudella. Luku on sama kuin viime vuonna. EU:n vehnäviennit ovat kuitenkin tällä hetkellä 40 prosenttia jäljessä viime vuodesta, joten ennusteen toteutuminen näyttää epävarmalta. EU-komission arvio EU:n vehnän viennistä on 21,2 miljoonaa tonnia.

Rapsin futuurimarkkina on jatkanut laskua Euroopassa. Maailman rapsisato uhkaa jäädä pienimmäksi sitten vuoden 2012. Euroopassa olosuhteet ovat jatkuneet syysrapsien kylvön ja alkukehityksen kannalta haastavina.

Saksassa ja Ranskassa leipävehnän ja rehuohran hintanoteeraukset nousivat viime viikosta.

Maailmanmarkkinat

Maissin ja soijan satonäkymät ovat korkealla USA:ssa. Vehnän hinta laski jyrkästi USA:n maatalousministeriö USDA:n eilen julkaiseman WASDE-raportin seurauksena. Hintoja painoi erityisesti maissin korkeat satonäkymät USA:ssa.

USDA nosti ennustettaan myös USA:n soijasadosta. Markkinat kääntyivät laskuun, mutta tasaantuivat kun kuului uutisia USA:n ja Kiinan kauppaneuvottelujen jatkosta.

Australiassa kuivuuden ennustetaan jatkuvan ainakin kuun loppuun saakka. ABARES ennakoi Australian kaurasadon jäävän pienimmäksi 12 vuoteen.

USDA laski ennustettaan Australian vehnäntuotannosta 20 miljoonaan tonniin. Luku on kuitenkin liian korkea, jos kuivuus yhä jatkuu. Australialainen ABARES ennakoi vehnäsadon jäävän 19,1 miljoonaan tonniin, joka olisi toteutuessaan pienin 11 vuoteen.

USDA leikkasi ennustettaan Kanadan vehnän tuotannosta. Yllätyksenä Venäjän ja Intian osalta vehnän tuotantoennustetta nostettiin.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä