Mika Erkkilä
14.12.22

”VIITOSET”

Numerologian maailmassa numero 5 tarkoittaa kuulemani mukaan suuria muutoksia ja toisaalta se merkitsee tasapainoa. Ja mikäli henkimaailman olennot ovat järjestelleet jollekulle jotain erityisen hyvää, siitä kerrotaan numerolla 5. Mene ja tiedä, mutta 5 liittyy myös moneen ammattini asiaan.

”5 %” on ensi vuonna lopettavien maatilojen määrä eli noin 2200 tilaa ei jatka viljelyä enää vuoden kuluttua.

Ennuste perustuu Maaseudun Tulevaisuuden teettämään tuoreeseen viljelijäkyselyyn ja mikäli se toteutuu, lopettajia on tuplasti tähän vuoteen verrattuna. Lisäksi saman kyselyn perusteella kotieläintiloilla korostuva taloudellinen ahdinko pakottaa tekemään viljelyssä ratkaisuja, jotka eivät ole tiloille vapaaehtoisia; tuotantopanokset hankitaan viime tingassa ja tuotantoa rajoitetaan tavalla ja toisella.

Ikävää luettavaa ja tulos konkretisoi meneillään olevan vaikean ajan. Lohdullista on se, että kyselyn perusteella lopettajista valtaosa on jo lähestymässä eläkeikää ja tätä kautta vapautuvat pellot siirtyvät toivottavasti jatkaville tiloille. Elinkeinon kannalta isompi kysymys ovat ne tilat, jotka haluaisivat jatkaa, mutta kannattavuus on tällä hetkellä kriisissä ja jatko epävarma. Tuotteiden hinnat eivät tahdo ehtiä kustannusten edelle.

”5 %” on myös karkeasti laskettuna kalkituksen osuus viljelyn muuttuvista kustannuksista ja tuon viiden prosentin merkitys korostuu päivä päivältä.

Kalkitus on osa pellon hyvää peruskuntoa, jolla lannoituksesta ja muista ostopanoksista otetaan irti se mikä on otettavissa. Ilmassa on paljon kysymysmerkkejä ja markkina elää, mutta tällä hetkellä viljan hinnan nousu näyttää taittuneen ja ravinteet ovat edelleen arvokkaita. Kalkilla tehdään perusta kannattavalle viljelylle varsinkin näissä oloissa.

”5 t” on nyrkkisääntönä ylläpitokalkituksen levitysmäärä / ha

Eli se kalkkimäärä, mikä tarvitaan pitämään pellolla saavutettu hyvä pH-taso yllä niin, että happamuus ei pääse hiipimään lohkolle. Kalkitus kannattaa tehdä aina viljavuustutkimuksen perusteella, mutta mikäli parempaa tietoa ei ole, hyvä tavoite on nostaa kaikkien tuottavassa viljelyssä olevien peltojen pH vähintään tasolle 6,5 ja pitää se siellä. Ylläpitokalkitus on halvempaa kuin peruskalkitus.

”5 v” on hyvä aikaväli lohkon ylläpitokalkitukselle ja myös avain halvimpaan mahdolliseen kalkitukseen, joka on säännöllinen kalkitus.

Yhden typpikilon neutraloimiseen tarvitaan yli kaksi kiloa kalkkia ja hyvä pH pidetään yllä vain tilaamalla pellolle säännöllisesti hyvä kalkki ja hyvä urakoitsija huolehtimaan sen tasaisesta levityksestä.

”5 v” on myös hyvä minimipituus pellon vuokrasopimukselle.

Viljellyistä pelloista yli 40 % on vuokrapeltoja ja niiden peruskunnon vaaliminen jää helposti tekemättä, ellei vuokralaisella ole riittävän pitkää vuokra-aikaa, joka takaa panostusten hyödyn niiden tekijälle. Pitkä vuokrasopimus motivoi hoitamaan peltoa kuin omaa ja silloin myös pellon omistajan kannalta katsottuna omaisuuden arvo säilyy.

Numerologiasta ja elämänkatsomuksesta riippumatta numero 5 kannattaa pitää mielessä ainakin viljelyssä. Toisaalta mikäli viitonen kantaa mukanaan tasapainoa, hyviä asioita ja positiivista asennetta niin toivon ensin vuodelle paljon viitosia ja toivotan kaikille hyvää ja rauhallista joulua!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja