Martti Yli-Kleemola
20.02.13

Suomalaisryhmä etenee Australian helteessä

Maanantai-aamuna lähdimme Melbournesta länteen ja tutustuimme Austaralian tärkeimmän maataloustuotantoalueen, Victorian osavaltion maatalouteen.

Ensimmäisenä tilakohteena oli Yalok Estate farmi, jonka isäntä John Seehan otti meidät vastaan.

Tilakokonaisuus koostuu 12 eri maatilasta joista seitsemällä on käytössä keinokastelu. Kaikkiaan John Seehanilla on hallussaan maata n. 6000 ha. Työntekijöitä tilalla on kaikkiaan 8 kpl, joista 3 peltoviljelyssä ja 5 lammasten hoitajina apunaan 20 lammaskoiraa. Peltolohkojen keskikoko on 40 ha ja suurimmat n. 250 ha. Peltojen pH on alhaisella tasolla, luokkaa 5-5,5. Humuskerroksen paksuudeksi isäntä kertoi keskimäärin 15 cm.

Viljelyskasvivalikoima on pinta-alaan nähden suppeahko, vain vehnä ja Canola.

John Seehan esittelee kananlannan sijoitussyvyyttä

Tilalla on 150 hevosta tarhauksessa ja tilan pelloilla hevospoolikenttä. Hevosille paalataan vuosittain säilörehua n. 500 tn ja niille on varattu n. 800 ha laidunmaata. Hevoset eivät ole tilan omia eikä isäntä vaikuttanut kovin innostuneelta hevosasioihin, vaan kertoi hevosten vievän kaiken mitä ne tuovat mitä sillä sitten tarkoittikin.

Kylvöt yleensä tehdään syksyllä, toukokuussa ja sadonkorjuu kesällä, joulu-tammikuussa. Nyt on meneillään tilan töiden kannalta hiljaisin aika. Vuotuinen sademäärä on n. 600 mm, ja tilan pelloilla olevalla laaksoalueella n. 100 mm pienempi. Vierailumme aikaan oli kulunut yli 3 kk viimeisestä sateesta.

Tilan pellot kylvetään kaikki suorakylvönä. Kemiallisia lannoitteita käytetään maltillisesti kylvön yhteydessä typpimäärien ollessa 20 – 100 kg/ha. Lisäksi ennen kylvöä levitetään kananlantaa, joka tulee alueen suurkanaloista ja maksaa pellolle tuotuna 15 €/ tn. Kasvinsuojeluruiskutuksia tehdään kolme, rikoille 2 ja tuholaisille 1. Hukkakauraa tilalla on mutta isäntä ei koe sitä ongelmaksi. Paljon ongelmallisempi on viime vuosina lisääntynyt Blackgrass, jonka torjunta on hankalaa sen levitessä sekä pelloilla että pientareilla.

Vehnät puidaan leikkuupuimureilla joissa on 12 m leveä pöytä ja öljykasvit karheelta. Kuivausta ei yleensä tarvita vaan sato toimitetaan rekka-autoilla pellolta suoraan satamaan viljanostajalle. Vain yhden kerran viimeisten 10 vuoden aikana on jouduttu turvautumaan kuivauspalveluun. Satotasot John Seehanin tiloilla ovat huomattavasti Australian keskisatoja korkeampia, vehnällä 6 ja öljykasveilla 2,5 tn /ha.

Jotain mitä emme ole ennen nähneet: Tilalla käytössä penkkiviljely, jossa vaot vedetään pellon pinnan muotojen mukaan ja uusitaan 3 vuoden välein. Tästä menetelmästä isäntä kertoi olevan hyötyä sekä märkinä (vähäisempi liettyminen) että kuivina kausina sekä lisäksi maan rakenteen pysyvän paremmassa kunnossa. Penkkiviljelys on isännän kertoman mukaan tuplannut satotason.


Penkkiviljelty vehnäpelto sadonkorjuun jälkeen

John Seehan vaikutti olevan myös varsinainen Pelle Peloton, sillä hän on kehittänyt yhteistyössä maatalousyliopiston kanssa laitteen jolla sijoitetaan kananlantaa 40 cm syvyyteen. Laitteen kehittely on vielä kesken, mutta näimme sen jo käytännön töissä pellolla. Tällä hetkellä laitteen käyttö maksaa noin 600 € / ha mikä pitää sisällään myös kananlannan hankintakustannukset. Lannan sijoituksen avulla Seehan uskoi nostavansa vehnänviljelyn satotasonsa kymppitonniin / ha, minkä hän ilmoitti lähivuosien satotasotavoitteekseen.

John Seehanin kehittelemä kananlannan sijoituslaite

Hintatietoja tilalta: Lampaat myydään teurastamolle 45 kiloisina, josta tulee keskim. 22 kg lihaa / lammas Lihan hinta n. 3 €/kg. Vehnän hinta n. 240 €/tn ja öljykasvien n. 380 €/tn. Peltomaan hinnaksi isäntä kertoi korkealta kuulostavan 12000 €/ha johtuen sataman läheisyydestä. Tilan vuotuinen liikevaihto noin 3,5 milj. €.

Maanantain toisena tilakohteena oli Captain Creeks niminen luomutila. Meidät vastaanotti yksi omistajista, Doug May. Dougin lisäksi omistajina ovat hänen 3 veljeään perheineen. Captain Creeks on 80 ha:n luomutila jolla on hyvin monipuolinen tuotanto, jota valvoo NASA, ei se avaruusjuttu vaan Australialainen luomuorganisaatio joka sertifioi luomutilat. Tuotannossa on:

  • Aberdeen Angus- ja Hereford lihakarjaa 100 kpl
  • lampaita 400 useita eri rotuja, joukossa myös rotu joka tiputtaa villansa itse
  • juurekset, salaatit, peruna, maissi, vihannekset, omenat, pähkinät
  • viinipensaat joiden sato valmistettiin itse viiniksi

Viinit myydään paikallisiin ravintoloihin ja suoramyyntinä tilalta, muut tuotteet myydään paikallisesti ja toimitetaan tilalta suoraan asiakkaille. Tilan myymälä auki päivittäin ja viikonloppuisin järjestetään grillijuhlia joissa tarjottava ruoka ja juoma on kaikki tilalla tuotettua.

Kasteluvesi pumputaan 80 metrin syvyydestä tuulimyllyn ja dieselmoottorin voimalla. Keskimääräinen sadanta alueella 650-700 mm/vuosi, nyt ei ole saatu sadetta yli kolmeen kuukauteen.

Doug May esitteli Captain Creeksin monipuolista tuotantoa

Maanantain ja tiistain välisen yön yövyimme Hamiltonin lähistöllä 2-4 hengen ryhminä paikallisilla maatiloilla, osa suuremmilla ja osa pienemmillä. Illan kokemuksina oli kengurujen etsimistä pimeiltä pelloilta, 9000 ha:n pensaspalon katselua, viininmaistelua, syvällisiä keskusteluja ja hyvää ruokaa. Näitä kokemuksia jaoimme toisillemme kun ajelimme iltapäivällä Hamiltonista Great Ocean Roudia pitkin Melbourneen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja