05.08.23

Perunan varsistohävitys Mizuki®-valmisteella – Käytännön vinkkejä

Perunan varsistohävitys tulee pian ajankohtaiseksi ja on aika kerrata käytännön vinkit Mizuki®-valmisteen käytöstä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi. Mizuki-valmisteen poikkeuslupa varsiston hävittämiseen perunalla on voimassa 1.7.-28.10.2023.

Ajoita käsittely oikein

Optimaalinen aika Mizuki-käsittelylle on, kun peruna alkaa luontaisesti tuleentua. Tämä näkyy käytännössä lehtien väristä. Kun lehtien vihreä väri haalenee ja alkaa muuttua keltaiseksi, on oikea aika torjunnalle. Valo parantaa valmisteen tehoa, minkä vuoksi optimaalinen teho saadaan tekemällä käsittely aamulla tai aamupäivällä aurinkoisella säällä.

Mizuki-valmistetta voidaan käyttää myös varsistomurskauksen jälkeen nopeuttamaan varsistohävitystä. Tällöin käsittely on suositeltavaa tehdä 1–3 päivän kuluessa murskauksesta. Kun käsittely tehdään varsistomurskauksen jälkeen, tulisi varsien olla mahdollisimman vähälehtisiä ja varsisto murskattu 25-35 cm korkeuteen.

Oikea käyttö- ja vesimäärä

Hyväksytty käyttömäärä on 1,0–2,0 l/ha. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi suositellaan käyttömääräksi 2,0 l/ha/ruiskutuskerta. Käsittelyn voi tehdä korkeintaan kaksi kertaa kasvukaudessa ja yleensä ne molemmat tarvitaan täyden varsistohävityksen saavuttamiseksi. Suositeltu käsittelyväli on 5–7 päivää.

Hyvin elinvoimaisissa kasvustoissa käyttömäärän tulee olla 2 x 2,0 l/ha . Vähemmän elinvoimaisissa kasvustoissa jaettu käsittely 2 x 1,0 l/ha tai kertaruiskutus 2,0 l/ha voi olla riittävä.

Suositeltava vesimäärä on 300–500 l/ha. Korkealla vesimäärällä varmistetaan käsittelyn riittävä peittävyys kasvustossa, eikä siitä kannata tinkiä.

Malta odottaa tehoja

Käsittelyn täysi teho näkyy yleensä 14–21 vrk ruiskutuksesta, mikä on hieman pidempi aika verrattuna aiemmin markkinoilla olleisiin valmisteisiin. Varsistohävityksen nopeus riippuu sääolosuhteista, perunakasvuston elinvoimaisuudesta ja siitä, kuinka paljon ravinteita vielä on perunan käytössä kasvukauden lopussa. Haastavissa olosuhteissa Renol-kiinnitteen (2-5 l/ha) lisääminen nopeuttaa hieman varsistohävitystä.

Jos kasvustossa on riskiä lehti- tai mukularuttoon, lisää perunaruttoitiöitä tappavaa Ranman Top®- tai Shirlan®-valmistetta ensimmäiseen Mizuki-käsittelyyn. Mizuki-valmisteen varoaika perunalla on 7 vrk ja käyttö on sallittu myös pohjavesialueilla. Mizuki on sateenkestävä 2 tuntia ruiskutuksesta.

Lisätietoja poikkeusluvasta löytyy Kasvinsuojeluainerekisteristä.

Mizuki on saatavilla Hankkijan, Lantmännen Agron ja Viljelijän Bernerin valikoimista.

Varmista kasvinsuojeluaineen turvallinen käyttö. Lue aina pakkausmerkinnät ja tuotetiedot ennen käyttöä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja