17.08.20

Maatalouden tuottajahinnat laskivat tuotantovälineiden hintoja enemmän

Maatalouden tuottajahinnat laskivat viime vuodesta 5,4 prosenttia mutta kustannusten lasku oli vain 4,9 prosenttia.

Maatalouden tuottajahinnat laskivat 5,4 prosenttia viime vuodesta vuoden toisella neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus. Kasvituotteiden hinnat laskivat 12,1 prosenttia ja eläintuotteet 1,2 prosenttia. Ilman turkistuotantoa laskua oli 4,9 prosenttia.

Kasvituotteiden hintojen suuri vuosimuutos juontaa juurensa 2018 katovuoteen, jolloin erityisesti viljojen hinnat nousivat rajusti. Vuoden 2019 loppukesästä palattiin normaaliin hyvän sadon myötä, eli hinnan laskua selittää vuodentakainen korkea hinta.

Sianlihasta maksetaan nyt tuottajalle 4,3 prosenttia suurempaa ja siipikarjanlihasta 3,3 prosenttia alhaisempaa hintaa kuin vuosi sitten. Suomalaisen sianlihan hinnan nousun ja EU maissa nähdyn laskun myötä ero EU:n keskimääräiseen hintatasoon on kutistunut.

Lypsytiloilla hintataso on pysynyt vakaana. Maidosta maksettiin tilalle 0,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Naudanlihan hinta nousi aavistuksen.

Koronaepidemian vaikutukset hintoihin ovat toistaiseksi vähäiset; ravintoloiden sulkeminen vähensi maidon ja lihan kulutusta, mutta suurta merkitystä tällä ei ollut tuottajahintoihin.

Tuotantovälineiden hinnat laskivat polttoöljyjen hintaromahduksen myötä

Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat laskivat vuoden toisella neljänneksellä 4,9 prosenttia. Maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 7,3 prosenttia vähemmän ja investoinnit 0,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Suurin tiputus nähtiin energian hinnassa, joka laski lähes viidenneksen. Eläinten rehujen hinnat laskivat kymmenyksellä ja lannoitteiden 7,6 prosenttia. Rehujen hinnan suurta vuosimuutosta selittää vuodentakainen korkea hinta, josta palattiin kesällä normaalille tasolle. Lannoitteiden hinnan laskuun puolestaan vaikuttivat raaka-aineiden ja energian halpeneminen.

Lämmitys- ja moottoripolttoaineiden hinnat laskivat lähes kolmanneksen viime vuodesta. Polttoöljyjen hinnan romahdukseen olivat syynä koronaepidemian myötä pysähtynyt lentoliikenne ja yksityisautoilun määrän vähentyminen sekä öljyn ylituotanto. Energian hinnan laskua hillitsi hieman se, että sähkö halpeni vain vähän.

Maatalouden koneet ja muut laitteet maksoivat reilun prosentin ja kuljetuskalusto 1,5 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Rakennusinvestointien hinnat nousivat 0,6 prosenttia ja muiden investointien hinnat laskivat 2,4 prosenttia.

Lähde: Kauppalehti

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja