29.12.17

Kuolinpesä kannattaa yleensä purkaa – uusi opas antaa metsänomistajille tietoa prosessista

Tapion tuottaman oppaan avulla kuolinpesien osakkaat voivat selvittää, millaisia tavoitteita heillä on metsissään ja miettiä sopivinta metsänomistusmuotoa.

Suomen yksityismetsistä noin kymmenesosa on kuolinpesien omistuksessa. Kuolinpesä kannattaa yleensä purkaa metsäomaisuuden hoitamisen ja päätöksenteon sujuvoittamiseksi, Suomen metsäkeskus tiedottaa.

Tapio Oy on tuottanut uuden Kuolinpesästä sujuvaan metsänomistukseen -oppaan, joka tarjoaa metsänomistajille tietoa kuolinpesien purkamisesta. Oppaan avulla kuolinpesien osakkaat voivat selvittää, millaisia tavoitteita heillä on metsissään ja miettiä sopivinta metsänomistusmuotoa.

Esimerkkien avulla tietoa verovaikutuksista ja käytännön järjestelyistä

Oppaassa esitellään kuusi esimerkkiä kuolinpesän purkamisesta. Esimerkkien avulla jaetaan tietoa eri vaihtoehtojen verovaikutuksista ja käytännön järjestelyistä.

”Kuolinpesäoppaasta on suuri apu metsänomistajille ja heitä neuvoville ammattilaisille. Suomessa on yli 40 000 kuolinpesää, joissa on metsäomaisuutta. Uusia tällaisia kuolinpesiä syntyy joka päivä”, metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Kuolinpesä tulisi olla vain väliaikainen metsän omistusmuoto

Kuolinpesä syntyy, kun metsänomistaja menehtyy ja metsäomaisuus siirtyy hänen perillisilleen, leskelle tai testamentissa määritetyille saajille. Kuolinpesien metsänhoidosta ja hakkuista voidaan päättää vain osakkaiden yksimielisillä päätöksillä, mikä tekee metsäomistuksien hoitamisesta usein hankalaa.

Antti Pajulan mukaan kuolinpesän tulisi olla vain väliaikainen omistusmuoto.

”Jotta päätöksenteko olisi jatkossa sujuvaa, kannattaa pesä purkaa metsäyhtymäksi, perustaa yhteismetsä tai esimerkiksi myydä osuudet vapailla markkinoilla tai yhdelle osakkaista”, hän neuvoo.

Tutustu oppaaseen Suomen Metsäkeskuksen verkkosivuilla

Kuolinpesästä sujuvaan metsänomistukseen -opas on maa- ja metsätalousministeriön tilaama. Tapio Oy on tuottanut oppaan yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Suomen metsäkeskuksen kanssa.

Oppaaseen voi tutustua Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Lähde: Suomen metsäkeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja