12.09.23

Syksyllä tehty rikkatorjunta tuo mielenrauhaa keväälle

Ahvenanmaalla Jomalassa viljelevä Fredrik Söderlundin tilan viljelykierrossa on viljojen lisäksi öljykasveja sekä nurmirehuntuotantoa. Tällä hetkellä tilalla odotellaan sopivia syysviljojen kylvösäitä - sadetta on Manner-Suomen tapaan saatu riittämin myös Ahvenanmaalla. Haastatteluhetkenä, elokuun lopussa, Söderlund toivoo pääsevän kylvämään pian, ehkä jo viikon sisällä. Suunnitelmissa on kylvää sekä syysohraa, että syysvehnää. Vuodet eivät ole veljeksiä, vuosi sitten tähän aikaan kylvöt oli jo tehty ja kasvustot oraalla.

Mateno Duon teho on vakuuttanut Söderlundin

Pian kylvön jälkeen on aika suorittaa rikkakasvitorjunta. Söderlund on vannoutunut syysviljojen maa- ja lehtivaikutteisen Mateno Duo rikkakasvitorjunta-aineen käyttäjä. Miksi valinta on osunut juuri Mateno Duoon? Söderlundin on helppo vastata tähän ”Mateno Duon teho on pitkä ja sen vaikutus etenkin tilalla esiintyvään saunakukkaan ja kylänurmikkaan on erinomainen”. Ilman rikkakasvitorjuntaa rikkakasvipaine olisi haastava hallita pitkien leutojen syksyjen takia.

Viime syksynä Mateno Duo käsittely päästiin tekemään syyskuun alkupuoliskolla. ”Paras ruiskutusajankohta on aikainen aamu, kun maa on vielä kostea. Jopa niin, että edellisenä iltana on satanut pari milliä vettä” Söderlund kertoo. ”Ruiskuttamaan lähdetään, kun kasvusto on noussut pintaan, 1-2 lehtivaiheella ja ruiskutusurat näkyvät” Söderlund jatkaa. Joskus, jos ruiskutuksesta on myöhästytty, ruiskutukseen on yhdistetty myös kahukärpäsen torjunta.

Keväällä ei tarvitse kiirehtiä rikkakasvitorjuntaan

Söderlund nostaa esiin vielä toisen hänelle tärkeän asian, keväät ovat Ahvenanmaalla usein pitkään viileitä ja sopivaa rikkakasvitorjunnan ruiskutusolosuhteita on haastava löytää – syksyllä tehty Mateno Duo käsittely takaa sen, että keväällä ei tarvitse kiirehtiä rikkakasvitorjuntaan. Keväällä riittävä toimenpide on hivenravinnelannoitukseen yhdistetty kevyt rikkakasvitorjunta.

Söderlund on kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen Mateno Duon tehoon. Tyytyväisyyttä kuvastaa sekin, että hän on käyttänyt tuotetta Suomen markkinoille tulosta lähtien. Söderlund kiteyttää vielä loppuun ”edullinen tuote saatuun tehoon nähden”.

SÖDERLUNDIN MAATILA

  • Tilan sijainti: Jomala, Ahvenanmaa
  • Tuotantosuunta: kasvinviljely ja lihakarjatuotanto
  • Maalaji: kaikkea kevyistä hiekka- ja turvemaista jykeviin savimaihin
  • Syysviljojen esikasvi: nurmi ja vilja
  • Muokkaus: kevytmuokkaus carrier tai kultivaattori, harkitsee nyt paluuta kyntöön

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja