11.02.14

Ravinteiden merkitys syysvehnällä

Syysvehnä tarvitsee hyvän sadon ja korkean valkuaisen muodostamiseen typen ja rikin lisäksi myös riittävästi fosforia ja kaliumia.

Syysvehnä tarvitsee hyvän sadon ja korkean valkuaisen muodostamiseen typen ja rikin lisäksi myös riittävästi fosforia ja kaliumia.

Fosfori on tärkeää syksyllä juurten ja versojen kehitykselle sekä kasvin energiatalouden kannalta. Riittävä fosforilannoitus on tärkeä myös muiden ravinteiden hyödyntämiselle. Kalium parantaa talvenkestävyyttä ja syysvehnän kykyä vastustaa sienitauteja. Hyvin kehittynyt juuristo parantaa talvehtimista ja nopeuttaa oraan kasvuun lähtöä keväällä. Ympäristötuen mukaan syysvehnälle voi syksyllä käyttää typpeä enintään 30 kg/ha.

Fosforiluokka Korkea YaraMila NK 2 136 kg/ha, NPKS (30-0-16-3)
Hyvä YaraMila Pellon Y 5 136 kg/ha, NPKS (30-8-8-4)
Tyydyttävä YaraMila Pellon Y 6 200 kg/ha, NPKS (30-14-26-6)
Enemmän rikkiä ja hiveniä YaraMila Hiven Y 130 kg/ha, NPKS (30-4-8-8)

Syysvehnän kevätlannoitus YaraMila Axanilla kannattaa jakaa, jotta sekä typpeä että rikkiä riittää myös valkuaisen muodostumiseen.
Lannoitus keväällä

Koska syysvehnä versoo vielä keväällä, sopiva ensimmäisen lannoitteen levitysaika on aikaisin, heti kun maa kantaa traktoria. Ensimmäinen lisälannoitus kannattaa levittää rakeisena korrenkasvuvaiheen alussa. Syysvehnän valkuaista voi nostaa lisälannoituksella tähkävaiheessa tai viimeistään maitotuleentumisvaiheessa, jolloin kannattaa käyttää nestemäisiä Yara Typpiliuosta + YaraVita Thiotracia.

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Viljavuustutkimus ja Yara Megalab -kasvianalyysi paljastavat piilevät hivenpuutteet jo ennen näkyviä puutosoireita. Kasvukaudella hivenravinteiden akuuttia puutetta voidaan korjata YaraVita-lehtilannoituksella.

Kevätlannoitus YaraBela Axan, 440-550 kg/ha (120-150 kg typpeä)
Enemmän rikkiä YaraBela Sulfan N26, S14 (120-150 kg typpeä)
Lisätyppeä Yara Typpiliuos 390
Hivenlannoitukseen YaraVita Gramitrel
Mangaanilannoitukseen YaraVita Mantrac Pro
Rikkilannoitukseen YaraVita Thiotrac 300

Myllyvehnän lannoitusohjelma
Rehuvehnän lannoitusohjelma

Teksti ja kuva: Kehityspäällikkö Anne Kerminen, Yara Suomi Oy

Aiotko jakaa syysviljan lannoituksen kasvukaudella? Kerro ja kommentoi uutista alla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja