18.12.15

Mitä tapahtuu viljan ja öljykasvien maailmanmarkkinoilla

Vehnää maailmanmarkkinoilla ennätysmäärä.

USA:n maatalousministeriö (USDA) julkaisi viime viikolla kuukausittaisen raporttinsa.

Vehnää ennätysmäärin

Vehnävarastot pysyvät jatkossakin runsaina. Vehnän tuotantoarviot jopa nousivat marraskuisista arvioista pääosin EU:n ja Kanadan korotettujen tuotantoennusteiden johdosta. Vehnää onkin maailmanmarkkinoilla ennätyksellisiä määriä.

Intian ja USA:n vehnän kylvöalojen ennustetaan vähenevän seuraavalla markkinointikaudella. USA:ssa maissin suosiolliset hintaennusteet nostavat maissin kylvöaloja lähinnä vehnän ja puuvillan kustannuksella.

Argentiinan tilannetta seurataan tiiviisti. Sen vehnän vientimäärät tulevat nousemaan uuden presidentin lupauduttua vähentämään vientiveroja. Vehnältä vero poistuisi kokonaan. Tämä nostaisi Argentiinana kilpailukykyä viljamarkkinoilla.

Soija ja öljykasvit

USDA nosti Kanadan rypsin tuotannon ennustetta odotettua enemmän. Tämä saattaa vaikuttaa myös Euroopan markkinoille. Öljykasvisektorilla huolettaa juuri nyt Etelä-Amerikan sääolosuhteet.

Vaikka Länsi-Brasilia onkin kärsinyt kuivuudesta ja soijan kylvöt ovat edenneet hitaasti, satoennusteet ovat kuitenkin melko lupaavia. Sateisessa Etelä-Brasiliassa ja Argentiinassa maissi on vallannut soijan kylvöalaa. Soijan varastotilanne vehnän tapaan tulee olemaan korkea.

Mikä puhuttaa juuri nyt

  • Yhdysvaltojen keskuspankin ohjauskoron nosto ja sen vaikutukset vilja- ja öljykasvimarkkinoihin
  • Ukrainan syyskylvöisten kasvien talvehtiminen.
  • Argentiinan vientiverot

Lähde: VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja