Kari Kiltilä
06.07.15

Tavoitteena terve ja elinvoimainen kasvusto

Kasvukauden alku on ollut viileä ja sateinen. Vaikka kylvötyöt vaativat ennätyksellisen pitkän ajan, ovat kasvustot kehittyneet sääoloihin nähden nopeasti. Runsas kosteus on lisännyt kasvitautien riskiä; jo rikkakasviruiskutusten aikaa ohrien oraissa on ollut havaittavissa verkkolaikkua.

Kasvukauden alku on ollut viileä ja sateinen. Vaikka kylvötyöt vaativat ennätyksellisen pitkän ajan, ovat kasvustot kehittyneet sääoloihin nähden nopeasti. Runsas kosteus on lisännyt kasvitautien riskiä; jo rikkakasviruiskutusten aikaan ohrien oraissa on ollut havaittavissa verkkolaikkua. Kasvustojen kehittymistä ja kuntoa kannattaakin seurata tiiviisti. Viimeistään lippulehtivaiheessa on ohrakasvustojen tautitorjunnan aika.

Terve ja elinvoimainen kasvusto tuottaa suuren ja hyvälaatuisen sadon, käyttäen kasvustolle annetut ravinteet tehokkaasti hyväkseen. Tähän ajatukseen perustuu myös Altian allekirjoittama BSAG-sitoumus raaka-aineen sopimusviljelyn osalta. Kasvustoon annettujen ravinteiden talteenotto myytävän sadon muodossa on ympäristöteko, mutta ennen kaikkea se on taloudellisesti järkevää.

Puhutaan, että kasvitautien torjunta myöhästyttää puinteja. Totuus on kuitenkin se, että kasvitaudit pienentävät satopotentiaalia aiheuttamalla kasvustojen ennenaikaista tuleentumista. Kun jyvän täyttymisvaihe jää normaalia lyhemmäksi, näkyy se sadon määrässä ja laadussa tavanomaista pienempänä jyväkokona. Näin kävi viime vuonna, jolloin tosin tavallista pienemmän jyväkoon syy ei ollut kasvitaudit vaan heinäkuun helteet. Kuumuus tuleennutti kasvustot ennen aikojaan ja puinnit aloitettiin yllättäen jo elokuun alussa. Viime vuonna vielä juhannuksena ajateltiin puintien alkavan joskus elokuun puolivälin jälkeen.

Tänä vuonna puinnit tuskin alkavat elokuun alussa. Mikäli lämpötilat ovat heinä – elokuussa normaaleja niin silloin ohran tuleentumiseen tarvittava lämpösummakertymä saavutetaan elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja