Kari Kiltilä
05.06.17

Lämpösummaa ei ole hukattu tänä keväänä lainkaan

Kuluva kevät on ollut normaalia viileämpi. Lehdissä on toisteltu, että kasvukausi on yli kaksi viikkoa jäljessä ja katovuosi uhkaa. Viljan kasvun kannalta oleellista on kuitenkin lämpösummakertymä kylvöhetkestä eteenpäin.

Kuluva kevät on ollut normaalia viileämpi. Lehdissä on toisteltu, että kasvukausi on yli kaksi viikkoa jäljessä ja katovuosi uhkaa. On totta, että kasvukausi alkoi myöhään, etelässäkin vasta toukokuun alussa. Käytännössä lämpösummaa alkoi kertyä vasta toukokuun 10. päivän jälkeen.

Olen työni puolesta seurannut aktiivisesti lämpösummakertymää jo yli 20 vuoden ajan. Voin sanoa, että suurimpana osana näistä vuosista on pitänyt laskea kuinka paljon lämpösummaa on mennyt viljojen kannalta hukkaan ennen kylvöjä. Nimittäin viljan kannalta oleellista on lämpösummakertymä kylvöhetkestä eteenpäin. Etelässä ennen kylvöä kertynyt lämpösumma on ollut näinä vuosina tyypillisesti 30 – 100 astetta. Tänä keväänä lämpösummaa alkoi kertyä vasta kylvöhetkestä, hukkaa ei juuri päässyt kertymään. Kasvussa olevan viljan kannalta lämpösumman suhteen ei näin ollen ole menetetty käytännössä yhtään mitään. Viljan kannalta kasvukausi ei siis vielä ole mitenkään myöhässä. Vertailun vuoksi voi todeta, että kasvukauden 2003 toukokuu oli lämpösummakertymän kannalta hyvin samanlainen kuin kuluva toukokuu. Vuonna 2003 saavutettiin tuhannen asteen tehoisa lämpösumma suurimmassa osassa viljantuotantomme pääalueita kuitenkin jo elokuun 8. päivään mennessä. Kokonaisuudessaan tehoisaa lämpösummaa vuonna 2003 kertyi tärkeimmillä viljantuotantoalueillamme 1200 – 1460 astetta. Eli voimme ainakin toistaiseksi olla vielä rauhallisin mielin. Kesän sääolot vasta näyttävät, milloin viljat tuleentuvat puintikuntoon.

Viljamarkkinoiden kannalta toivon, että ohraa on kylvetty VYR:in alkuvuonna teettämän viljelijäkyselyn mukaisia aikomuksia enemmän. Ohran kysyntä on nimittäin kasvussa ja hintakin näyttää olevan nousuvireessä, toisin kuin kauran ja vehnän. Aiemmin markkina-analyytikko Strategie Grains ja viime viikolla myös Kansainvälinen viljaneuvosto IGC arvioivat ohran tuotannon vähenevän ja varastojen pienenevän tulevan satovuoden aikana.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja