Kari Kiltilä
25.09.23

Sääriskit toteutuivat, onneksi puinnit saatu loppusuoralle

Edellisessä blogissani elokuun alkupuolella kirjoitin ennustamisen ihanuudesta. Asia ei ole muuttunut mihinkään. Elokuun puolivälissä tuskin kukaan osasi ennustaa elokuun lopun ja syyskuun alun runsaita sateita ja tästä aiheutunutta todella hankalaa puintikautta.

Onneksi puinnit alkavat nyt olla aivan loppusuoralla. Tällä hetkellä tiedämme, että vaihtelu sadon määrässä ja laadussa on suuri. Pääsääntöisesti syysviljat onnistuivat sekä määrän ja laadun osalta hyvin. Kevätviljoissa vaihtelua löytyy laajassa skaalassa sekä alueittain että tiloittain. Parhaimmillaan sadon määrä ja laatu ovat olleet todella hyviä. Toisesta ääripäästä löytyy sitten lohkoja, joiden kasvusto on pitänyt murskata peltoon.

Vaihtelevan laadun vuoksi jokainen viljaerä kannattaa tutkia ennakkoon, ennen viljan toimitusta. Erityisesti pitää kiinnittää huomiota viljan kosteuteen.

Puintiaikana Koskenkorvan tehtaan viljan vastaanottoon on tullut huomattavan paljon ohrakuormia, joissa kosteus on ollut välillä 14 – 16 %. Tämän vuoksi jouduimme hankkimaan kosteusmittarin viljan vastaanottoon, jossa kuljettajan pitää mitata ohran kosteus ennen kippausta. Jos kosteus on välillä 14 – 15 % pitää kuljettajan soittaa valvomoon, jotta ohraerä voidaan ohjata suoraan käyttöön menevään siiloon.

Kosteita eriä ei voi siirtää isoihin 4000 tonnin siiloihin. Olemme aikanaan kantapään kautta oppineet miten hankalaa iso siilo on tyhjentää, jos siilossa jossain kohtaa ohra pääsee lämpenemään ja itämään. Itäneitä mättäitä ei tarvita kuin traktorin etukuormaajan kauhallinen, kun viljan tulo siilon alaluukuista katkeaa.

Myös homeita ja hometoksiineja on esiintynyt tämän vuoden sadossa vaihtelevia ja jopa erittäin suuria pitoisuuksia.

Aina silloin tällöin kuulee kommentteja, että toksiinimittaukset ovat viljanostajien keksimä kiusa viljelijöille, että viljaa ei tarvitsi ottaa vastaan. Näinhän asia ei tietenkään ole. Eivät ostajat huvikseen mittaile hometoksiinien määrää vaan ihan säädösten velvoittamana.

Viljan käyttötarkoituksesta riippuen vastaanottorajoissa on vaihtelua. Kriittisimmät toksiinipitoisuuden raja-arvot ovat lastenruokien ja elintarvikkeiden raaka-aineiksi ostettavissa viljaerissä.

Viljasadon määrästä meillä on käytettävissä Luken ensimmäinen satoarvio elokuun puolivälin kasvustotilanteen mukaan. Satoarvio varmasti päivittyy jonkin verran alaspäin Luken syyskuun loppupuolen ennusteessa, mutta tarkempi arvio saadaan vasta marraskuun puolivälin jälkeen viikolla 47 julkaistavassa Luken satoennusteessa.

Ennusteiden oikeellisuus on sekä viljelijöiden, viljaliikkeiden että viljaa ostavan teollisuuden etu. Liian suureksi tai pieneksi arvioitu sadon määrä saattaa aiheuttaa ylilyöntejä markkinoilla. Näistä kärsivät lopulta kaikki viljaketjun osapuolet.

Esimerkki löytyy parin vuoden takaa, kun ohran markkinoille tulo väheni merkittävästi keväällä kevään ja alkukesän aikana. Kyselyjen mukaan viljaa ei enää löytynyt tilojen varastoista. Tällöin rehuviljan tuontia kasvatettiin, jotta viljan riittävyys teollisuuteen ja kotieläinten ruokintaan voitiin varmistaa uuteen satoon saakka. Yllättäen viljaa löytyi merkittäviä määriä viljelijöiden varastoista vielä heinäkuulla uuden sadon kynnyksellä. Viljelijät olisivat halunneet tehdä tilaa uudelle sadolle, mutta teollisuuden vastaanottokyky oli kovin heikko, kun tilanne ei ollut lainkaan ennakoitavissa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja