Kari Kiltilä
23.02.23

Viljelysopimukset elävät uutta tulemista

Viljan markkinatilanne vaihtelee vuosittain; siinä missä kesän 2021 huono sato ei kattanut kotimaista tarvetta, kesän 2022 sato ylittää sen. Tämän vuoksi monella ostajalla on jo nyt viljan hintatiedoissa, että hinta on voimassa vain sopimusviljalle. Anorakin pystyy ostamaan tänä keväänä viljaa enää viljelijöitä, joilla on viljelysopimus.

Viljan markkinatilanne vaihtelee vuosittain todella paljon. Kasvukausi 2021 oli kuiva ja viljasadot jäivät pieneksi, eikä se riittänyt kattamaan kotimaista tarvetta. Vajeen paikkaamiseksi viljaa jouduttiin tuomaan. Syyskuun 2021 alusta kesäkuun 2022 loppuun mennessä viljaa tuotiin Suomeen tullitilaston mukaan reilu 250 000 tonnia ja tästä vajaa puolet oli ohraa. On luonnollista, että tällaisessa markkinatilanteessa kaikelle kotimaiselle viljalle löytyy markkina, vaikka viljelysopimus olisi jäänyt tekemättä.

Nyt markkinatilanne on täysin toinen. Kasvukausi 2022 oli edellisvuotta parempi, ja kesän sato kattaa jälleen kotimaisen tarpeen. Kun viljan vienti on ainakin toistaiseksi ollut syksyllä arvioitua vähäisempää, ovat viljamarkkinat ruuhkautuneet. Vaikka nyt eletään vasta helmikuun loppua, niin monella ostajalla näkyy olevan viljan hintatiedoissa, että hinta on voimassa vain sopimusviljalle.

Sama pätee myös Anoran kohdalla. Satovuodelle 22/23 tehdyt viljelysopimukset viljelijöiden ja viljaliikkeiden kanssa riittävät kattamaan Koskenkorvan tehtaan ohran tarpeen uuteen satoon 2023 saakka.

Alkuvuoden aikana moni viljelijä on ottanut yhteyttä ohran myyntiaikeen merkeissä. Olemme kuitenkin joutuneet kieltäytymään ostosta, mikäli viljelysopimusta ei ole aikanaan tehty.

Tässä vaiheessa moni vetoaa siihen, että aina ennenkin on ohra toimitettu Koskenkorvan tehtaalle. Mutta se ei tässä tilanteessa auta. Viljelysopimuksen tehneet ovat aina etusijalla ja heidän ohransa pystytään nytkin vastaanottamaan heinäkuun loppuun mennessä.

Ruuhkaisesta markkinatilanteesta johtuen viljelysopimusten tekovauhti tulevalle kasvukaudelle on nyt moninkertaistunut muutamaan aikaisempaan vuoteen verrattuna. Ymmärtääkseni tämä tilanne ei koske yksistään Anoran tärkkelysohraa.

Viljelysopimusten teko elää jälleen uuden tulemisen aikaa ja hyvä näin.

Anoran viljelysopimus löytyy osoitteesta www.anoraindustrial.com

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja